În R. Moldova va fi creat un sistem unic de evidență a acțiunilor cu caracter contravențional

Autor: , in Justiție / 11 septembrie, 2020, 17:02 Etichete:

Parlamentul a votat astăzi, în lectură finală, proiectul de Lege cu privire  la Sistemul informațional automatizat de evidență a contravențiilor, a cauzelor contravenționale și a persoanelor care au săvârșit contravenții.

Legea are ca scop crearea unui sistem unitar și interoperabil cu autoritățile care au atribuții specifice procesului contravențional, asigurându-se, astfel, posibilitatea introducerii, extragerii informației din sistem în timp real pentru executarea atribuțiilor funcționale în domeniul constatării și examinării contravențiilor.

Documentul stabilește regulile de creare și gestionare a sistemului automatizat informațional unic, prevede principiile de funcționare, drepturile și obligațiile posesorilor, deținătorilor și participanților la acest sistem și va fi implementat în baza sistemului de evidență a contravențiilor deja existent și funcțional în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, costurile pentru dezvoltarea și mentenanța lui fiind  asigurate din bugetul instituției.

În Republica Moldova lipsește o abordare coerentă și integrată în acest domeniu. De asemenea, există unele dificultăți de ordin practic, cum ar fi deținerea sistemelor informaționale proprii de către unele entități publice, ceea ce, într-un final, generează segmentarea resurselor informaționale și dublarea evidenței informațiilor.

Crearea sistemului unic de evidență a acțiunilor cu caracter contravențional a fost prevăzută în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, prin care Ministerul Afacerilor Interne a fost desemnat în calitate de autoritate responsabilă de automatizarea evidenței contravențiilor, a cauzelor contravenționale și a persoanelor care au săvârșit contravenții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X