Ministrul Educației: Măsurile legislative sunt obligatorii doar pentru unii? Exemplul este dat chiar de vârfurile puterii. Sunt gesturi sfidătoare

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 11 septembrie, 2020, 16:38

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, se arată indignat că în instituțiile de învățământ nu sunt respectate prevederile deciziilor CNESP cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției virusului COVID-19, mai ales că „exemplul este dat chiar de vârfurile puterii, în condițiile în care profesorii sunt inclusiv la tablă în mască și sunt expuși zilnic riscului infectării”.

În mesajul său, Igor Șarov spune că sistemul educațional din Republica Moldova trece printr-o perioadă foarte complicată, la fel ca și toate statele din întreaga lume, iar cei care respectă regulile trec mai bine și cu rezultate resimțite prin această pandemie.

„Vreau să mă adresez către toți cei care reprezintă autoritățile de stat. Dubla măsură, practicată de unii reprezentanți ai autorităților puterii din Republica Moldova știrbește principiile unui stat democratic. Și atunci ne întrebăm: în ce stat trăim? Cum e posibil ca măsurile legislative să fie obligatorii doar pentru unii cetățenii ai statului, exceptându-i pe alții? Mai grav decât atât, exemplul este dat chiar de vârfurile puterii, în condițiile în care profesorii sunt inclusiv la tablă în mască și sunt expuși zilnic riscului infectării”, a menționat ministrul Educației.

„În cazul pandemiei pe care o traversăm și care pune în pericol cea mai mare avuție a statului – siguranța cetățenilor lui – concluzia la care ajung este ca prin gesturi sfidătoare se subminează însăși autoritatea statului democratic, exercitată prin reprezentații aleși de popor”, a precizat Șarov.

În mesaj, ministrul Educației a punctat că, intrând în școală fără mască, dând mâna cu cei vârstnici, sunt încălcate deciziile Comisiei pentru situații excepționale în sănătate publică.

„Altfel nu pot fi explicate gesturile sfidătoare la adresa întregii societăți, care încearcă să le educe cetățenilor normele elementare de prevenție a infectării cu cel mai periculos virus cunoscut până acum, care a secerat sute de mii de vieți în toată lumea”, a adăugat Șarov.

În acest context, ministrul Igor Șarov vine cu o sugestie:

„Răspunsul societății civice ar trebui să fie dur: stimați reprezentanți ai autorităților, nu confundați propria persoană cu instituția pe care o reprezentați! Iar plasarea samavolnică deasupra legii vă exclude automat din corpul civic al acestei țări”, a mai spus Igor Șarov.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării condamnă orice manifestare de nerespectare a prevederilor deciziilor CNESP cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției virusului COVID-19, îndeosebi când este vorba de instituțiile de învățământ, indiferent de cine sunt acestea manifestate.

Precizăm că, ieri, 10 septembrie, președintele Igor Dodon a mers în vizită la Gimnaziul „Viorel Cantemir” din satul Sofia, raionul Drochia.

Șeful statului a publicat și imagini din care se vede că el este fără mască în preajma elevilor, în gimnaziu.

Între timp, potrivit deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, părinții nu au acces în instituțiile de învățământ, iar profesorii sunt obligați să poarte mască și vizieră.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X