VIDEO. Studenții moldoveni, care învață peste hotare, au rămas blocați acasă din cauza pandemiei

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / COVID-19 / Social / 11 septembrie, 2020, 12:12 Etichete: , , , , , , , , ,

Anual, crește numărul tinerilor din Moldova, care aleg o universitate de peste hotare. În acest an, însă, din cauza pandemiei, unii dintre ei nu pot ajunge la universitățile la care au fost acceptați.

Printre ei se numără și Constantin Darii, tânărul care a ales să-și facă studiile la facultatea Relații Internaționale din cadrul Universității de Stat din Moscova. Deși colegii lui au deja o săptămână de când frecventează orele, Constantin nu a putut părăsi Republica Moldova din cauza restricțiilor impuse de autorități.

„Pandemia ne-a lovit când ne așteptam mai puțin, respectiv ei încearcă să facă tot posibilul ca noi să putem fi prezenți la lecții, cel puțin pentru cei străini, pentru cei din afara țării”, a precizat studentul la Moscova, Constantin Darii.

Cei de la Moscova îl asigură pe studentul de la Chișinău că va avea cămin și că poate reveni oricând, locul său este asigurat. Administrația facultății de la Moscova au decis să organizeze ore online, pentru ca și studenții străini să beneficieze de cursurile universității.

„Organizează cursuri online pe diferite platforme și încearcă să poată să facă legătura dintre profesori și studenți la toate obiectele, dar din păcate nu mereu le reușește din cauza problemelor tehnice sau a altor probleme”, a mai spus tânărul.

Ana Gnip este studentă în anul trei la Universitatea „Titu Maiorescu” din București. A ales Facultatea Comunicare și Relații Publice, pentru că a vrut să-și împlinească visul din copilărie – cel de a fi jurnalist la o televiziune română. Pe 10 martie, Ana a revenit la Chișinău din cauza virusului COVID-19 și spune ea, probabil nici nu v-a mai pleca la București în acest an.

„Avem două opțiuni: se știe clar că nu vom merge la zi cum am făcut-o și la curs și la seminar. Nu ne vom mai întâlni cu toate grupele împreună. Există posibilitatea de a fi online complet sau de a merge doar la seminar acolo unde suntem strict grupa noastră”, a subliniat Ana Gnip, studentă la București.

Ana ne-a spus că lecțiile online sunt mai puțin atractive decât cele de până la pandemie. „Nu știu dacă pot să declar la fel de eficientă, pentru că e pur părerea mea subiectivă, mie îmi place să văd profesorul în fața mea, mie-mi place să-mi depășesc emoțiile de-a îmi prezenta lucrarea nu doar în fața unui calculator pe zoom, dar în fața unei săli de curs mare”, a precizat studenta la București.

Sute de studenți moldoveni, care au fost acceptați la universitățile de peste hotare, rămân în continuare în Moldova.

Autor: Diana BOTNARU

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X