Mărturiile soției unuia dintre profesorii turci expulzați acum doi ani: „Cei mai tragici ani din viața mea” (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Justiție / 15 septembrie, 2020, 17:50 Etichete: , ,

„Cei mai tragici ani din viața mea”, astfel a descris Galina Tüfekçi, soția directorului filialei liceului „Orizont” din Ceadîr-Lunga, ultimii doi ani de când soțul său, Mehmet Feridun Tüfekçi, a fost expulzat de autoritățile moldovenești, alături de alți șase profesori turci. 

„Acești doi ani care au trecut de atunci sunt cei mai tragici ani din viața mea, mai ales în percepția mea de mamă. Copiii suferă foarte mult, care iși iubesc foarte mult tatăl și care a fost un exemplu pentru ei în toate. Când s-a întâmplat (n.red. expulzarea profesorilor turci), fiul meu a întrebat: de ce l-au luat pe tatăl meu? I-am răspuns – pentru că tatăl tău a fost cel mai bun”, a declarat Galina Tüfekçi, în cadrul unor dezbateri publice, organizate  de agenția de presă IPN cu tema: „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”.

Femeia a menționat că copiilor le este greu să înțeleaga toată situația în ansamblu. „Copiii își așteaptă tatăl în fiecare secundă. Copiii îmi spun că dacă era tata, totul ar fi fost altfel. Nu mai vorbesc despre starea soțiilor, care au rămas fără soți, care erau modele în viețile lor”.

„Mi se pare foarte ciudată tăcerea autorităților Republicii Moldova, care nu spun nimic absolut. Când s-a întâmplat această tragedie, 12 copii minori au rămas fără de tată, dintre care șase sunt cetățeni ai Moldovei. Pe mine mă întreabă cine este vinovat. Eu știu cine este vinovat. Nu eu trebuie să răspund la această întrebare. La această întrebare trebuie să răspundă instituțiile care investighează această infracțiune”, a mai adăugat femeia.

Femeia a ținut să sublinieze că de fiecare dată când încearcă să afle ceva nou despre cazul soțului său, se ciocnește de o puternică rezistență din partea organelor de anchetă.

Mai mult, Galina Tüfekçi a spus că în ziua când a mers la Chișinău să depun recurs la Curtea de Apel, pentru a ataca sentința de condamnare a fostului șef SIS, a fost urmărită.

Galina Tufekci a relatat că pe 6 septembrie 2018, în curtea lor au pătruns persoane îmbrăcate în civil. Acestea forțat l-au luat pe soțul ei și l-au dus într-o direcție necunoscută. Ei i s-a interzis să iasă din casă. Ulterior, a fost sunată de avocat, care i-a spus că în legătură cu acest incident trebuie să semneze anumite acte. A venit în capitală, iar apoi a mers la aeroport în speranța că își va vedea soțul, însă degeaba, pentru că totul, în opinia sa, a fost bine organizat pentru a-i scoate pe profesori din țară pe alte căi. Femeia își amintește că la aeroport a avut loc o batjocură față de ei și de durerea lor, iar oamenii nu au putut face nimic pentru că la fața locului erau numeroase forțe de ordine.

A revenit apoi acasă, sperând că soțul ei este în Moldova, însă peste o zi sau două a aflat că profesorii turci se află în Turcia, fiind repartizați în închisori, conform regiunilor din care provin. Galina Tufekci spune că scopul anunțat de oficialități a fost ca rudelor, părinților să le fie rușine pentru copiii lor. „Dar eu vreau să spun că ei trebuie să se mândrească cu copiii pe care i-au crescut. Și aceasta pentru că toți acei profesori care au fost expulzați sunt oameni cu onoare, cu demnitate, cumsecădenie”, a mai spus femeia.

De menționat că la data de 6 septembrie a anului curent s-au împlinit doi ani de la expulzarea celor șapte cetățeni turci, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, de pe teritoriul Republicii Moldova.

De citit și: Ministrul Justiției, despre sentința secretizată a lui Botnari: „În toată cariera mea nu am întâlnit asemenea cazuri”

La sfârșitul săptămânii trecute, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a publicat un document, conform căruia fostul șef SIS nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum afirma marți procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X