Dereck J. Hogan

Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, susține că alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent reprezintă un test vital pentru instituțiile Republicii Moldova, iar liderii țării au oportunitatea, dar și obligațiunea, asigurării unui proces electoral liber și onest care să respecte voința poporului.

„Pe 1 noiembrie cetățenii Republicii Moldova vor merge la urne pentru a-și exercita dreptul de a alege președintele țării. Această obligațiune înseamnă asigurarea condițiilor egale de joc pentru toți candidații precum și a unui proces transparent de înregistrare, aplicarea imparțială a legilor și regulilor electorale și un acces echidistant la sursele mass-media și locațiile de campanie. Ar trebui de asemenea să fie loc de dezbateri active dar și civilizate pentru ca alegătorii să poată vota informat”, susține oficialul american într-un editorial semnat pentru agora.md.

Hogan susține că pandemia COVID-19, care a afectat întreaga lume, nu trebuie să justifice negarea dreptului alegătorilor de a-și exprima voința.

„Poporul Republicii Moldova alături de comunitatea internațională contează pe faptul că liderii Republicii Moldova de nivel național și local își vor respecta pe deplin responsabilitatea morală și juridică de a se asigura că toți cetățenii pot vota și că vor fi luate toate măsurile posibile de a le proteja sănătatea și siguranța. Aceasta înseamnă instituirea unor măsuri sanitare și de distanțare socială adecvate și conforme celor mai bune practici și standarde internaționale, pentru toți alegătorii (inclusiv cei bolnavi și spitalizați), personalul secțiilor de votare și observatorii electorali”, mai spune ambasadorul.

Oficialul subliniază că înainte de sosirea lunii noiembrie, liderii și oficialii electorali ai Republicii Moldova trebuie de asemenea să întreprindă măsuri de prevenire a repetării greșelilor trecutului și anume cumpărarea alegătorilor, abuz al resurselor de stat, pericolul resurselor mass-media controlate politic, lipsa unei transparențe în finanțarea campaniei, și riscul manipulării sau suprimării alegătorilor din Transnistria și diaspora.

În context, ambasadorul spune că oficialii Republicii Moldova mai au încă timp să abordeze aceste preocupări de lungă durată pentru a se asigura că toți cetățenii pot vota liber și în siguranță în ziua alegerilor.

Dereck J. Hogan reiterează că indiferent de opțiunea poporului Republicii Moldova în ziua alegerilor, Statele Unite vor rămâne un partener fidel al poporului Republicii Moldova și al dreptului suveran al acestei țări de a-și alege propria cale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here