CEC, acuzată că îl favorizează pe Dodon în alegerile prezidențiale. Partidele au fost scoase din categoria concurenților electorali

Autor: , in Actualitate / Social / 16 septembrie, 2020, 11:50

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) acuză Comisia Electorală Centrală (CEC) că încearcă să implementeze modalități de fraudare a alegerilor prezidențiale din această toamnă. Se întâmplă după ce, marți, reprezentanții CEC au transmis partidelor politice și candidaților care aspiră la fotoliul de șef al statului o circulară prin care sunt informați că partidele nu sunt concurenți în alegerile prezidențiale, astfel încât acestea nu pot finanța campaniile electorale ale candidaților desemnați pentru scrutin.

Candidatul desemnat de PAS pentru prezidențiale, Maia Sandu, acuză Comisia Electorală Centrală și pe secretarul acesteia, Maxim Lebedinschi, că au pus la cale „o decizie abuzivă” prin care partidele politice sunt scoase din exercițiul electoral prezidențial, astfel încât candidații pentru fotoliul de președinte să înceapă colectarea banilor odată cu începerea campaniei electorale.

„Noi strângem bănuț cu bănuț pentru a ajunge la cât mai mulți oameni, iar CEC a venit ieri cu propunerea deja aprobată a socialistului și fostului consilier al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, în care se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu candidații desemnați la prezidențiale și, respectiv, toți bănuții adunați zi de zi nu pot fi folosiți în această campanie electorală. Deci, CEC zică ca noi să stăm cuminți până la 1 octombrie și doar la 1 sau 2 octombrie, când se deschide contul pentru campanie, să începem să colectăm bani. Deci, să începem campania cu 0 lei și poate până la 28 octombrie să adunăm câțiva bani pentru pliante, pentru împărțirea cărora ne mai rămâne o zi sau două din campanie”, declară Sandu.

Președinta PAS susține că decizia ar fi favorabilă lui Igor Dodon, care a fost desemnat în calitate de „candidat independent” în alegeri, fiind susținut de PSRM.

„Noi credem că este o decizie abuzivă a noi majorități socialiste de la CEC, în persoana lui Lebedinschi. Toată porcăria este pusă la cale de Igor Dodon și echipa lui. Vă mai întrebați de ce el e înregistrat în calitate de candidat independent? Probabil ca să mai pună la cale o nouă modalitate de fraudare a alegerilor. El nu are nicio problemă dacă colectarea banilor începe la 1 octombrie, pentru că el își finanțează campania din banii statului și din cei care vin în kulioace. În doar o singură zi pot curge milioane din toate schemele pe care el le coordonează, în timp ce noi, finanțați din bani muci, adunăm bani de la oameni care muncesc cinstit”, a mai spus politiciana.

Sandu anunță că reprezentanții PAS se vor adresa organizațiilor internaționale și partenerilor de dezvoltare a țării, semnalând despre decizia care ar urma să fie implementată de CEC și cere forțelor politice să se solidarizeze și „să nu permită că acest abuz să treacă”.

La rândul rău, deputatul Sergiu Litvinenco susține că CEC a interpretat o situație juridică, având la bază o prevedere veche, față de o prevedere nouă, stabilită în august 2019.

„Această decizie a CEC, din punct de vedere juridică, e aberantă. Legea cu privire la partide prevede că partidele au dreptul să susțină candidații în alegeri. Acolo nu se spune că excepție fac alegerile prezidențiale. De altfel, acesta este și rolul partidelor – să sprijine candidații în alegeri, inclusiv din punct de vedere financiar. Un alt aspect este că în buletinele de vot, alături de numele candidatului, apare și numele partidului politic. Așa a fost în 2016, așa va fi și în 2020. Totodată, Codul Electoral prevede dreptul partidelor de a desemna candidați în alegeri și până la momentul de fașă majoritatea partidelor și-a desemnat candidați. CEC a acceptat acești candidați, a aprobat actele, iar acum ne pomenim în situația în care CEC spune că partidele nu au nicio treabă cu alegerile prezidențiale. Este o situație tristă când CEC își schimbă brusc interpretarea legii. Până acum a recunoscut că partidele sunt concurenți electorali, iar acum brusc ajungem în situația în care CEC-ul spune contrariul”, declară parlamentarul.

Și Litvinenco susține că acest lucru este făcut în favoarea lui Igor Dodon. „E clar de ce se face acest lucru. Igor Dodon nu este candidatul PSRM, deci PSRM nu este concurent electoral și prin urmare, s-au gândit cei de la CEC, să reducă și să excludă toate celelalte partide din procesul alegerilor prezidențiale”.

Contactat de Cotidianul.md membrul CEC, Maxim Lebedinschi, a respins acuzațiile reprezentanților PAS, declarând că sunt „declarații false și populiste, pentru justificarea unor interese ale unui politician. Atât eu, cât și CEC ne exercităm atribuțiile în baza cadrului legal, independent de voința și viziunea politicienilor”. Acesta ne-a dat asigurări că CEC pregătește o reacție oficială asupra acuzațiilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X