Comisia Electorală Centrală (CEC) respinge acuzațiile aduse de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) despre nerespectarea prevederilor legale la capitolul finanțarea campaniei electorale

CEC face referire într-un comunicat de presă la prevederile art. 1 din Codul electoral stabilesc că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective. În alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

„În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, scrie sursa citată.

Reprezentanții Comisiei susțin că în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2016, candidatul la funcția de șef al statului, la fel, a avut identitate diferită de partid și bloc electoral, însă plafonul donațiilor la acea etapă, era mult mai mare, până la 400 salarii medii lunare pe economie.

„Remarcăm faptul că reducerea plafoanelor pentru susținerea financiară a activității partidelor politice și a campaniilor electorale a fost făcută, prin modificarea legislației electorale, în august 2019, la inițiativa partidului politic (PAS – n.r.) care astăzi vine cu acuzații nefondate în adresa CEC. Conform proiectului de lege pentru amendarea Codului electoral (proiectul de lege nr.263/2020), CEC a propus acordarea, partidelor politice și blocurilor electorale care desemnează candidați, calitatea de concurent electoral”, se mai arată în comunicatul citat.

Citește și: CEC, acuzată că îl favorizează pe Dodon în alegerile prezidențiale. Partidele au fost scoase din categoria concurenților electorali

Cât privește declarațiile cum că donațiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie, CEC le cataloghează drept false.

„Contul cu mențiunea „Fond electoral” poate fi deschis și până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiția ca orice încasări și cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. În acest sens, menționăm că cei doi concurenți electorali, deja înregistrați la CEC, pot să deschidă cont la bancă, să primească donații și să efectueze cheltuieli”, se mai arată în comunicatul citat.

CEC motivează că a emis circulara în adresa partidelor politice pentru a aduce claritate unor norme cuprinse în legislația electorală pe marginea acestui subiect și că aceasta vine ca rezultat al examinării rapoartelor financiare ale grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, unde CEC a reținut că a fost admisă depășirea plafoanelor prevăzute de cadrul legal.

Reprezentanții CEC cheamă la calm toți „subiecții electorali, în special concurenții electorali, instituțiile media și societatea civilă și îi îndeamnă să nu implice Comisia în jocuri politice și să respecte cu strictețe prevederile legale în vederea bunei organizări și desfășurări a scrutinului din 1 noiembrie”.

Amintim că, reprezentanții PAS au acuzat CEC că încearcă să implementeze modalități de fraudare a alegerilor prezidențiale din această toamnă. Aceștia susțin că circulara remisă marți de CEC ar fi favorabilă lui Igor Dodon, care a fost desemnat în calitate de „candidat independent” în alegeri, fiind susținut de PSRM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here