(DOC) Ultima oră! Decizia „secretă” de condamnare a lui Botnari pe cazul expulzării profesorilor turci, făcută publică

Autor: , in Actualitate / Justiție / 16 septembrie, 2020, 12:55

Extrasul din decizia de condamnare a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, pe cazul expulzării celor șapte profesori turci de la liceele „Orizont” în septembrie 2018, a fost făcută publică de către Judecătoria Chișinău. 

„Prin prezenta, ținându-se cont de multiplele solicitări parvenite referitor la comunicarea informațiilor relevante pe marginea cauzei penale nr. 1-298/2020, de învinuire a lui B.V. în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b) Cod penal, precum și având în vedere imposibilitatea desecretizării, în condițiile art. 18 alin. (1) al Legii nr. 245-XVI din 27 noiembrie 2008 cu privire la secretul de stat, a actului judecătoresc pronunțat în cauza dată, aducem la cunoștința publicului larg Extrasul din Sentința judecătorească din 15 iulie 2020”, se arată într-un comunicat al Judecătoriei Chișinău.

Potrivit documentului, Vasile Botnari, numele căruia este marcat cu XXXX, a fost găsit vinovat de infracțiunea prevăzută în art. 327 alin. (2) lit. b) Cod penal – abuz de putere sau abuz de serviciu săvârşit de o persoană cu funcţie de demnitate publică.

Prin urmare, completul de judecată i-a aplicat inculpatului o amendă de 1.760 de unități convenționale, ceea ce constituie suma de 88 de mii le lei și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de 5 ani.

Extras din Sentința din 15 iulie 2020 001
Judecătoria Chișinău

De menționat că sentința „secretă” de condamnare a fostului șef al Serviciilor de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, vizat în dosarul expulzării profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova, a fost pronunțată de judecătorul care l-a condamnat și pe fostul premier, Vladimir Filat, dar și care a examinat, în primă instanță, dosarul lui Ilan Șor. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat asta în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Tot Sergiu Litvinenco publica un document pe 6 septembrie, ziua în care s-au împlinit doi ani de la expulzarea profesorilor turci, care a scos la iveală faptul că fostul șef SIS nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum afirma marți procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *