Dosarul profesorilor turci. Filip: Nu cred că Botnari e cel care a luat decizia. Când am încercat să aflu detalii, avionul deja decolase

Autor: , in Actualitate / Politic / 16 septembrie, 2020, 20:53

Ex-premierul Republicii Moldova, liderul PDM, Pavel Filip, nu crede că decizia în dosarul celor 7 profesori turci expulzați din Republica Moldova a fost luată de ex-șeful SIS, Vasile Botnari.

În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, Filip a declarat că Botnari e „țap ispășitor”, însă, în acest caz, alții fiind cei care au luat decizia scandaloasă.

„Am mai vorbit la acest subiect. Acest caz a fost tragedie pentru Republica Moldova. Copiii mei au învățat la acest liceu. Am mulți prieteni printre profesorii de la „Orizont”, aceștia au fost și la mine acasă în ospeție. În ziua de 6 septembrie am fost sunat de un profesor de acolo, care mi-a spus ce se întâmplă. Am dat câteva telefoane, inclusiv la unii conducători ai SIS, care m-au informat că avionul cu cei șapte profesori decolează deja. Nu vreau să fac publice unele discuții, au urmat apoi și audieri, dar eu așa și nu am înțeles care au fost motivele reale expulzării acelor profesori”, a declarat Filip.

Ex-premierul Pavel Filip, cel care era în fruntea Guvernului atunci când au fost răpiți, iar ulterior expulzați cei șapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, crede că „se va face lumină în acest caz”.

„Ce ține de hotarârea judecății, eu nu cunosc toate elementele. Am văzut că și Procuratura a inițiat o anchetă internă. Nu cred că Vasile Botnari e cel care a luat această decizie, chiar dacă și-a asumat toată responsabilitatea. Eu am avut în acea perioadă întrevederi cu președintele turc Erdogan și cu premierul Turciei. De fiecare dată am spus că Liceul „Orizont” este o instituție care se subordonează legilor din R. Moldova. Le-am transmis că, în cazul în care au dovezi în privința unuia sau altuia, atunci de asta să se ocupe serviciile competente”, a adăugat Filip.

Filip a menționat că cunoștea despre riscurile și presiunile sub care activau profesorii turci

„Eu pot să vă spun că, acolo unde am putut, în cadrul legal am contribuit ca unii dintre profesorii de la acest liceu să primească cetățenia R. Moldova și o parte din aceștia au primit-o. Astfel, ei au fost scoși în afara oricărui pericol. Dar, cu părere, nu am reușit să fac totul pentru a evita ceea ce s-a întâmplat”, a menționat Filip.

Întrebat cine ar sta în spatele acelei decizii de expulzare, Pavel Filip a răspuns:

„Nu vreau să vin cu presupuneri. SIS nu este o instituție subordonată Guvernului”, a conchis Filip.

Astăzi, 16 septembrie, extrasul din decizia de condamnare a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, pe cazul expulzării celor șapte profesori turci de la liceele „Orizont” în septembrie 2018, a fost făcută publică de către Judecătoria Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X