Foto: mclub.md

Procuratura Anticorupție anunță că a renunțat la învinuirile aduse coproprietarului rețelei de benzinării ”Vento”, Igor Borș, care acum doi ani fusese reținut, iar ulterior, timp de aproximativ un an – deținut în arest preventiv.

După examinarea tuturor probelor existente în dosar, Procuratura Anticorupție susține că a renunțat la învinuirea adusă inculpatului și a solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani achitarea lui, decizia finală urmând a fi luată de magistrați pe 28 septembrie 2020.

În nota informativă a Procuraturii Generale sunt menționate și numele procurorilor care au gestionat acest caz, fiind subliniat și că „acțiunile poliției și ale procurorilor anticorupție care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale”.

Potrivit comunicatului emis de Procuratura Generală, la data de 3 martie 2018, Procuratura Anticorupție (condusă la acea etapă de Viorel Morari) anunța despre reținerea omului de afaceri, care împreună cu alți șase presupuși complici au fost învinuiți de spălare de bani și evaziune fiscală, în scopul obținerii controlului şi dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.

Procurorul de caz Roman Statnîi a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la unsprezece luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind co-proprietarul rețelei de benzinării, Igor Borș.

Conform informației oferite de PG, la baza urmăririi penale a stat actul emis în urma unui control fiscal (anulat ulterior de instanța de judecată), efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economic pentru perioada de până la venirea co-proprietarului în afacere. Menționăm că, Igor Borș era doar co-proprietar, împreună cu fratele său, neavând nici o funcție executivă și nerealizând în acest sens nici o activitate de administrare a acestei întreprinderi.

„În prezent, acțiunile Poliției și ale procurorilor anticorupție care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale, în curs de desfășurare, despre rezultatele căreia vom informa suplimentar”, anunță Procuratura Generală.

Procuratura Generală a precizat că numele fraților Andrian și Igor Borș, coproprietari ai rețelei de benzinării ”Vento”, se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

În luna iunie 2020, Procuratura Generală a informat publicul despre primul bilanț al evaluării acestor dosare, inclusiv despre clasarea cauzei penale în privința lui Andrian Borș, care a reușit să scape, la acea perioadă, de arest, fiind plecat peste hotare.

Amintim că, printr-o dispoziție emisă de procurorul general, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare pretins politice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here