Pe plan internaţional, situaţia cu expulzarea profesorilor turci caracterizează Republica Moldova prin cuvântul – „ruşine”, pentru că acţiunea a reprezentat un act ruşinos de injustiţie asupra profesorilor şi a familiilor lor. Declaraţia a fost făcută de Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX în cadrul dezbaterilor publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecţii învăţate, lecţii de învăţat”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Ion Manole a făcut asocierea dintre cazul profesorilor turci cu cazurile de răpire şi transportare ilegală a persoanelor care au loc în regiunea transnistreană, aflată sub regimul separatist. „Noi încercăm să atragem atenţia asupra unor probleme şi fenomene care există în Republica Moldova pe un teritoriu pe care nu-l controlează autorităţile constituţionale. Vrem să prevenim repetarea acestor situaţii pentru alte persoane. Atunci când autorităţile constituţionale procedează la fel ca cele din stânga Nistrului, este foarte greu să dau o caracteristică cine are mai multă legitimitate”, a spus directorul executive al Asociaţiei Promo-LEX.

Citește și: Mărturiile soției unuia dintre profesorii turci expulzați acum doi ani: „Cei mai tragici ani din viața mea” (VIDEO)

Ion Manole a mai remarcat că societatea din Republica Moldova trebuie să se mobilizeze, oferind drept exemplu mobilizarea cetăţenilor la protestele din Belarus. Potrivit lui, oamenii trebuie să-şi dea seama că modul în care se comportă zi de zi dezvoltă o societate.

În altă ordine de idei, Ion Manole a spus că societatea civilă din Republica Moldova, „spre regret, probabil, oglindeşte starea de lucruri din întreaga societate”, pentru că aceasta se consolidează doar atunci când se atestă o situaţie gravă, aşa cum s-a întâmplat la 7 aprilie 2009 sau alte situaţii mai dificile.

„Din punctul meu de vedere, noi nu am fost capabili să ne mobilizăm în aşa fel, încât să fim alături de aceste victime şi familiile lor pe parcursul a doi ani de zile. O spun cu regret, dar, pe de altă parte, îmi dau seama că suntem destul de puţine organizaţii neguvernamentale în adevăratul sens al cuvântului care se implică. Avem nevoie de activişti şi ONG-uri care să dea o mână de ajutor”, a adăugat Ion Manole.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here