Promo-LEX atenționează asupra deciziei CEC privind deschiderea secțiilor peste hotare: „Poate trezi suspiciuni de politizare”

Autor: , in Actualitate / Social / 17 septembrie, 2020, 12:46

Asociația Promo-LEX atenționează că finalizarea înregistrării prealabile a moldovenilor din afara țării pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie a fost afectată de neglijarea înregistrărilor de după 11 septembrie și tratează cu suspiciune inițiativa autorității de a majora numărul secțiilor de votare deschise în afara țării, comparativ cu 150 secții de votare planificate conform bugetului Comisiei Electorale Centrale (CEC), pe motiv că CEC deja deținea informații preliminare privind eventualul refuz al unor state de a deschide secții în afara locațiilor misiunilor diplomatice.

La 16 septembrie s-a finalizat înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru votarea în secțiile ce vor fi deschise peste hotare și în regiunea transnistreană. Numărul total al înregistrărilor la finalizarea procedurii a fost de 60.035, dintre care în contextul alegerilor prezidențiale – 35.910.

Cele mai multe solicitări de înregistrare prealabilă, pe parcursul anului 2020, au vizat: Italia – 12.067, Marea Britanie – 9.478, Germania – 6.423 și Federația Rusă – 6.202.

Cu referire la numărul de 202 de secții de votare propuse de CEC pentru a fi constituite peste hotare, Promo-LEX tratează cu suspiciune inițiativa autorității de a majora numărul acestora, comparativ cu 150 secții de votare planificate conform bugetului CEC, pe motiv că CEC deja deținea informații preliminare privind eventualul refuz al unor state de a deschide secții în afara locațiilor misiunilor diplomatice.

Reprezentanții Promo-LEX precizează că potrivit normei legale acesta este unul din cele trei criterii în baza cărora urmează să se constituie secțiile de votare. Totuși, CEC încă la data de 11 septembrie 2020, cu cinci zile până la expirarea termenelor prevăzuți pentru înregistrare, a expediat propunerile privind organizarea secțiilor peste hotare către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În pofida prevederilor legale în materie de transparență decizională precum și a apelurilor repetate a Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, consultarea publică a propunerilor CEC așa și nu a fost inițiată de instituție.

Citește și: 38 de secții de votare în Federația Rusă și 45 în Italia? Ce spune șeful CEC, Dorin Cimil (DOC)

Promo-LEX atenționează că adoptarea deciziei privind constituirea secțiilor de votare înainte de expirarea termenului legal și fără a ține cont de toate înregistrările prealabile poate duce la pierderea încrederii publicului față de acest procedeu, dar și trezi suspiciuni de politizare a deciziei.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a transmis Ministerului de Externe și Integrării Europene o notificare cu privire la organizarea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Reprezentanții CEC susțin că proiectul de document, care conține peste 200 de propuneri a fost transmis MAEIE pentru a fi consultat cu autoritățile țărilor de reședință în vederea disponibilității de deschidere a secțiilor de votare. Proiectul însă este dur criticat de reprezentanții opoziției și societății civile, întrucât pentru Federația Ruse, unde au fost înregistrate în jur de 6.000 de cereri prealabile, se propune deschiderea a 38 de secții de votare, iar în Italia, unde puțin peste 12.000 de moldoveni s-au înregistrat prealabil, sunt propuse spre deschidere 45 de secții de votare.

Contactat de Cotidianul.md, șeful CEC, Dorin Cimil, ne-a declarat că, de fapt, prin acest document Comisia nu propune deschiderea secțiilor de votare în afara țării, ci propune o testare a unui oarecare număr de secții.

„Nu se propune deschiderea nici a unei secții de votare, ci se propune testarea unui număr oarecare de secții care poate fi deschis de către CEC. Citiți atent scrisoarea de însoțire adresată MAEIE și veți vedea ce vrem noi să facem”, ne-a spus Dorin Cimil făcând trimitere la o scrisoare care deocamdată nu poate fi găsită pe pagina CEC, iar în documentul transmis MAEIE este scris clar: „vă remitem atașat propunerile CEC cu privire la deschiderea secțiilor de votare în afara țării”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X