VIDEO. Bloc nou de studii pentru elevii din Comrat! Cum va arăta unicul liceu cu predare în limba română după renovare

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Economic / Materiale Video / Populare / Social / 18 septembrie, 2020, 18:05

La Comrat, de câteva luni, au început lucrările de construcție a noului bloc de studii la liceul Mihai Eminescu, unicul cu predare în limba română. Blocul nou al instituției va avea sală de sport, cabine de baie, cantină și bloc sanitar. Totodată, elevii vor beneficia și de bibliotecă, laboratoare pentru lecțiile de fizică, chimie și biologie.

„S-au făcut condiții pentru copiii cu dizabilități, s-au reconstruit toaletele, s-a reconstruit accesul la educație pentru toți educabilii din teritoriu, și astfel am început anul de studii”, a spus SVETLANA STOINOV, DIRECTOAREA LICEULUI „MIHAI EMINESCU”.

Sofia Rusu este profesoară de istorie în acest liceu si se numără printre fondatorii instituției de învățământ. Pedagogul susține că ajutorul acordat de Guvernul României este unul binevenit, pentru că numărul elevilor este în continuă creștere. În prezent, în liceu învață peste 470 de elevi. Iar după finalizarea lucrărilor de construcție a noului bloc, alți 230 de elevi își vor putea face studiile la acest liceu.

„În fiecare zi sunt martoră a activităților care se desfășoară aici și mă bucură faptul, am încredere în cei care realizează acest proiect, că se va finisa cu succes”, a zis SOFIA RUSU, PROFESOARĂ DE ISTORIE ȘI ȘTIINȚE SOCIO-UMANE.

Elevii sunt bucuroși că vor avea un bloc nou, unde vor putea să învețe. „Sunt foarte fericită că liceele cu predare în limba română sunt susținute, fiindcă sunt foarte mulți copii, care doresc să vorbească românește în Comrat, și asta e o oportunitate foarte mare pentru ei”.

„Foarte tare ne înghesuiam și în fiecare an când veneam vara la școală să dau cărțile, sau să fac niște treburi, vedeam cum se fac foarte multe rearanjări pentru a elibera clasa ca să încăpem toți”.

Proiectul de construire a noii clădiri este susținut financiar de către Guvernul României. Zilele trecute, ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a întreprins o vizită pe șantier.

„Primul liceu construit în Republica Moldova de la obținerea Independenței, și nu numai că este primul liceu, este și un liceu în limba română aici în Autonomia Găgăuză. Dacă vreți este un gest simbolic, este un gest de angajament, este un gest pe care trebuie să-l prezint”, a declarat DANIEL IONIȚĂ, AMBASADORUL ROMÂNIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA.

În cadrul proiectului au fost renovate și blocurile actuale de studii. „Pentru România, pentru Guvernul României această investiție este una cu un specific aparte. Este singura instituție de învățământ liceal-gimnazial, care este susținută integral de Guvernul României”, a declarat DANIEL IONIȚĂ, AMBASADORUL ROMÂNIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA.

Construcția noii clădiri urmează să fie finalizată pe 1 septembrie 2021. Costul total al lucrărilor estimează 20,7 milioane lei, dintre care aportul Guvernului României este de 15 milioane lei, iar 5,7 milioane lei au fost oferite de Ministerul Educației Republicii Moldova.

Proiectul a fost finanțat prin Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Autor: Anatol Fornea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *