Navalnîi cere Rusiei să-i returneze hainele, probe vitale privind otrăvirea sa: „M-au trimis gol” în Germania

Autor: , in Externe / 21 septembrie, 2020, 19:33 Etichete: ,

Opozantul rus Aleksei Navalnîi cere Rusiei să-i returneze hainele pe care le purta în ziua când a intrat în comă, despre care spune că sunt o probă „vitală” în ancheta privind otrăvirea sa cu agentul neurotoxic. 

Într-un comunicat dat publicității în această după-amiază, Aleksei Navalnîi a declarat a trecut exact o lună de când „au încercat să mă omoare cu  o armă de război” și, totodată, a expirat termenul de 30 de zile de „verificare prealabilă anchetei”, timp în care hainele sale au fost folosite pentru a ascunde „dovada vitală” că a fost otrăvit.

Acesta a cerut ca hainele sale să fie ambalate „cu atenție” într-o pungă de plastic și să i se înapoieze.

„Înainte să fiu transportat în Germania, mi-au scos toate hainele și m-au trimis complet gol. Ținând cont de faptul că urme de „Noviciok” a fost găsit pe corpul meu, hainele mele sunt o dovadă materială foarte importantă”, a scris politicianul rus.

„Două laboratoare independente din Franța și Suedia și un laborator special din Bundeswehr au confirmat prezența „Noviciok-ului” în corpul mei și pe piele. Nimic din toate acestea nu există în realitatea politică și juridică din Rusia. Acolo la talk-show-uri spun că pe mine fie că nu m-a otrăvit nimeni, fie că, m-au otrăvit, dar cei care au făcut-o ar fi membrii FBK (n. red. Fondul de combatere a corupţiei fondat de Navalnîi), ori angajații serviciilor speciale occidentale. În Rusia, șeful Serviciului de Informații Externe, Narîșkin, declară că l-am dat pe Navalnîi Germaniei fără Noviciok și acolo a ajuns cu Noviciok”, a relatat acesta.

Navalnîi a mai adăugat că nici nu se aștepta la altceva: „Un lucru mă interesează acum: hainele mele. În cele 30 de zile de „verificare prealabilă anchetei”, hainele au fost folosite pentru a ascunde această dovadă vitală”.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a intrat în comă la data de 20 august, după ce s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor de pe cursa Tomsk-Moscova, politicianul fiind debarcat de urgență, în stare gravă, la spitalul de urgență din Omsk pentru îngrijiri medicale.

Navalnîi se află în prezent într-un spital din Berlin, după ce a fost „fără nicio îndoială” otrăvit în Rusia – potrivit guvernului german – cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, elaborat în perioada sovietică în scopuri militare.

Opozantul a ieșit din comă la data de 7 septembrie.

Kremlinul a negat orice amestec în „brusca deteriorare” a stării de sănătate a lui Navalnîi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X