Șefa Biroului Politici pentru Reintegrare: Comportamentul Tiraspolului poate fi imprevizibil până la alegerile prezidenţiale

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / 21 septembrie, 2020, 21:17 Etichete: , , ,

Chișinăul consideră că autoritățile de la Tiraspol pot avea un comportament imprevizibil până la alegerile prezidențiale, dar și în ziua alegerilor, planificate pentru data de 1 noiembrie 2020, a declarat astăzi vicepreședinta Biroului Politici pentru Reintegrare, Cristina Lisnic, la emisiunea „Punctul pe Azi”, de la postul de televiziune TVR Moldova. 

Biroul Politici pentru Reintegrare (BPR), în calitate de organ care formulează propuneri Comisiei Electorale Centrale cu privire la căile de comunicații și de acces, inclusiv și organizarea secțiilor de votare în perioada electorală, se confruntă de această dată cu condiții extraordinare suplimentare – evoluția pandemiei și posturile ilegale instalate de autoritățile separatiste, a declarat Cristina Lesnic.

„Încercăm să aflăm care sunt căile de acces funcționale. De exemplu, podul de la Gura Bîcului nu este funcțional, pentru că Tiraspolul restricționează accesul populației. Noi am specificat în propunerea noastra către CEC că, pe lângă căile de comunicații prezentate de administrațiile publice locale, trebuie de luat în calcul căile de acces funcționale. Comportamentul administrației de la Tiraspol poate fi imprevizibil până la alegerile prezidențiale”, a spus viceministra. 

Lesnic a declarat că până la alegerile prezidențiale BPR va monitoriza împreună cu autoritățile implicate comportamentul Tiraspolului, pentru a nu admite abuzuri.

„Pentru noi este important să participăm prin acțiuni, pentru ca să fie asigurată securitatea alegerilor care vor avea loc, dar și securitatea persoanelor care vin să voteze. Vom încerca să găsim toate modalitățile de a asigura funcționalitatea și siguranța căilor de comunicații. Vom conlucra și pentru situațiile în care vor exista eventuale incidente și provocări”, a spus Cristina Lesnic.

Potrivit șefei BPR, până în prezent mai sunt câteva posturi ilegale instalate de administrația de la Tiraspol – posturi fixe și posturi mobile, care au fost verificate de către BPR și de forțele de menținere a păcii. Este vorba despre 12 posturi ilegale, două fiind instalate suplimentar recent. 

În context, Ion Manole, directorul executiv Promo-Lex, s-a arătat sigur că Tiraspolul va încălca dreptul cetățenilor din stânga Nistrului la libera circulație și dreptul de a participa vot: „Autoritățile de la Tiraspol vor crea impedimente nu doar pentru locuitorii din zonele controlate, dar și pentru cetățenii din zona de securitate care locuiesc în stânga Nistrului, dar se află sub jurisdicția autorităților constituționale”, a spus acesta. 

„Noi am văzut diverse întâlniri pe parcursul celor 30 de ani de conflict la Nistru, la diverse niveluri, dar, de fiecare dată, dar rezultatul este întotdeauna dezavantajos pentru cetățenii Republicii Moldova și statul nostru. Din păcate autorităţile nu reuşesc să impună respect. Nu este normal ca după 30 de ani de aşa-zise negocieri politice să avem situaţii pe care le avem şi astăzi şi cred că justiţia noastră este împiedicată de politicieni să îşi facă treaba”, declară Ion Manole.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X