De aproape 30 de ani, meșterul Valeriu Buzu din Peresecina a devenit cunoscut datorită acoperișurilor unice deasupra fântânilor, caselor și bisericilor. A moștenit meseria de tinichigiu de la tatăl său, Gheorghe Buzu.

„Din copilărie am început, de la părinți am prins astă meserie – tâmplar în tablă. El tot a lucrat, tot mulți ani, a fost unul dintre cei mai buni meșteri populari din raionul Orhei”, spune VALERIU BUZU.

Trăiește singur de ani buni, nu are copii, iar soția este plecată la muncă în Italia. Și-a transformat propria curte în atelier, unde muncește zilnic. Își începe munca în zorii zilei, pentru a reuși până se lasă întunericul peste sat.

„Cumpărăm tablă și pe urmă venim acasă, avem comenzi de la oameni, facem ba o „leikă”, ba pentru la casă acoperișuri, de fântână. Sunt tare multe comenzi, nici nu dovedim să satisfacem toată lumea care dorește să lucrăm”, spune meșterul.

Utilizează tehnici de tăiere artistică în tablă zincată sau în foi de aluminiu. În ultimele decenii, tabla zincată pentru acoperișul caselor devine populară în rândul oamenilor. Lucrările artistice din metal ale meșterului Valeriu Buzu au ajuns să fie solicitate și peste hotarele țării. Acesta a confecționat un acoperiș pentru fântână, care a fost transportat și instalat într-o gospodărie din Italia.

„Ne ducem tucma și la Edineț, și la Bălți, în toată Moldova. Am avut comenzi chiar și din Italia”, a adăugat bărbatul.

Decorul arhitectural din foi de metal la acoperișuri reprezintă o reproducere a decorului tradițional în lemn. Metalul se taie cu dalta, cu „foarfecele” sau „ghilotina”, după care se incizează și se găurește cu ajutorul dornului. În ornamentele meșterului Valeriu Buzu predomină elemente florale, păsări și figuri simbolice.

„Sunt cuțite speciale și când tăiem, tăiem pe plumb. El e moale și tabla se taie în plumb tare ușor. Da, da, păsări facem, cucoșei”, a mai spus meșterul.

Cea mai mare lucrare a sa este acoperișul mănăstirii Curchi, la care bărbatul a lucrat o lună. „Din acoperiș, am lucrat la biserică cea mai mare. Am acoperit o biserică și acolo tot cea mai mare lucrare a fost acolo. Da, o venit, la Curchi, chiar la mănăstirea Curchi am lucrat, la noi în sat la biserică am lucrat”, a precizat VALERIU BUZU.

Prețurile unor asemenea lucrări din metal ajung până la 4 mii de lei. Pentru a obține un venit suplimenta, bărbatul vinde miere de albini, apicultura fiind un hobby pe care l-a descoperit recent. (pune cadre cu stupurile de albini)

Autor: Anatol Fornea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here