Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins ieri, 21 septembrie, contestația depusă de Partidului Liberal Democart din Moldova (PLDM) privind circulara CEC care interzice partidelor politice să-și finanțeze candidații la prezidențiale.

Într-un comunicat de presă emis de PLDM, se menționează că formațiunea nu este de acord cu această decizie și a făcut, astăzi, 22 septembrie, recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), solicitând instanței anularea încheierii Curții de Apel, precum și anularea integrală a circularei prin care CEC a îngrădit dreptul partidelor politice de a participa în campania electorală în calitate de concurenți electorali.

Vezi și: PLDM cere anularea circularei CEC care scoate partidele din categoria concurenților electorali

La data de 16 septembrie, PAS a cerut CEC să anuleze respectiva circulară și să aprobe alta prin care să permită finanțarea transparentă a campaniei electorale pentru prezidențiale. Totodată, Maia Sandu a adăugat că PAS va sesiza și comunitatea internațională.

Citește și: CEC, acuzată că îl favorizează pe Dodon în alegerile prezidențiale. Partidele au fost scoase din categoria concurenților electorali

În reacție, CEC susține că prevederile art. 1 din Codul electoral stabilesc că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective, însă în alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte.

„În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, se prevede în comunicatul emis de CEC.

Citește și: CEC confirmă că a remis partidelor politice o circulară, dar respinge acuzațiile PAS cum că l-ar favoriza pe Dodon

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here