„Fiecare cuvânt a fost agreat cu partenerii țării”. Nagacevschi, după avizul negativ al CC la proiectul Guvernului de revizuire a Constituției

Autor: , in Justiție / Politic / 22 septembrie, 2020, 14:15 Etichete: ,

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că proiectul avizat negativ de magistrații Curții Constituționale, privind revizuirea Constituției ce vizează sistemul judecătoresc, a fost agreat cu partenerii externi. Totodată, membrul Guvernului susține că respectivul proiect este un angajament al R. Molodova conform Memorandumului de înțelegere cu UE și în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneția.

„Proiectul în forma în care a fost prezentat spre avizare Curții, este conform angajamentelor noastre internaționale, fiecare cuvânt fiind agreat cu partenerii țării, acest proiect fiind și angajament al R. Moldova conform Memorandumului de înțelegere cu UE (acord internațional aprobat de Guvern și ratificat de Parlament), fiind conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. În același timp, acest proiect vine să execute o serie de restanțe ale țării, indicate în rapoartele GRECO”, a precizat ministrul.

Fadei Nagacevschi a adăugat că „vom informa partenerii de dezvoltare și vom coordona soluții pentru depășirea situației” în urma hotărârii Înaltei Curți.

Minsitrul Justiției a anunțat pe pagina sa de Facebook că organizează un breafing de presă, la ora 16:00, la acest subiect.

Vezi și: CC, aviz negativ la proiectul Guvernului de revizuire a Constituției: Încalcă Legea Supremă și nu poate fi propus Parlamentului

Curtea Constituțională a pronunțat, marți, 22 septembrie, avizul asupra constituționalității amendamentelor la Constituție care vizează sistemul judecătoresc. Astfel, Înalta Curte a hotărât că inițiativa de revizuire a Constituției, promovată de Guvern, încalcă mai multe prevederi constituționale. Mai mult, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției nu respectă condițiile de revizuie a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului, se arată în sentință.

Judecătorul Serghei Țurcan a prezentat o opinie separată privind decizia pronunțată. Autorul sesizării la Curte a fost însăși Guvernul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X