(VIDEO) Ministrul Justiției, despre avizul negativ al CC: Astăzi, Curtea Constituțională blochează țara

Autor: , in Actualitate / Justiție / 22 septembrie, 2020, 16:04

Fadei Nagacevschi a adus critici dure la adresa Curții Constituționale, după ce astăzi magistrații Înaltei Curți au avizat negativ proiectul de Guvern privind modificarea și completarea Constituției. În opinia ministrului Justiției, astfel judecătorii Curții Constituționale blochează Republica Moldova și ar putea să o arunce într-o zonă gri în care partenerii externi, inclusiv Fondul Monetar Internațional, îi vor întoarce spatele. 

„Proiectul de legem în forma în care a fost transmis către Curtea Constituțională, a fost agreat cuvânt cu cuvânt, virgulă în virgulă cu Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană. Respectivul proiect de lege este parte integrantă a memorandului cu Uniunea Europeană în ceea ce privește omnibusul și finanțarea cu 100 de milioane de euro al Republicii Moldova. În acest memorandum este indicat expres că Guvernul va elabora și va aproba acel proiect de lege de modificare a Constituției care este în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția”, a punctat ministrul Justiției.

 

În cadrul unui briefing de presă, ministrul Justiției a criticat și motivele invocate de magistrații Înaltei Curți privind avizarea negativă a proiectului.

„Curtea Constituțională în orice moment putea să se adreseze către Guvern, pentru a întreba, dacă se confirmă sau se infirmă valabilitatea respectivului proiect de lege, ceea ce ei n-au făcut-o și asta este suspect pentru mine. Nu mai vorbim de faptul că avizul a fost oferit practic peste trei luni de zile anume în perioada electorală. În principiu, au declarat neconstituționale unele prevederi sau au considerat, ca fiind în contradicție cu Constituția, unele prevederi ce se referă la încetarea mandatelor membrilor, profesorilor titulari de drept”, a mai spus Fadei Nagacevschi.

Oficialul a declarat că a anunțat deja partenerii externi despre respingerea proiectului de lege. Potrivit ministrului Justiției, reinițierea procedurilor de discutare a proiectului respectiv „va crea o serie de dificultăți pentru RM”.

„Pe lângă faptul că Curtea Constituțională a blocat reforma justiției, astăzi Curtea Constituțională în principiu blochează țara. Sper foarte mult că datorită acestui aviz noi nu vom ajunge iarăși într-o zonă gri, când toți partenerii de dezvoltare vor întoarce spatele Republicii Moldova de dragul blocajelor, care au fost create astăzi de Curtea Constituțională”, a mai declarat Fadei Nagacevschi.

Amintim că Curtea Constituțională s-a expus astăzi asupra asupra constituționalității amendamentelor care vizează sistemul judecătoresc.

Magistrații Înaltei Curți au stabilit că inițiativa de revizuire a Constituției, promovată de Guvern, încalcă mai multe prevederi constituționale.

Mai mult, potrivit Curții Constituționale, proiectul de lege nu respectă condițiile de revizuire a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X