Foto: tv8.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susțin opinia formulată de deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, în sesizarea depusă la Curtea Constituțională (CC), prin care parlamentarul a solicitat Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității asupra Legii care a permis ca Anatol Pahopol să fie numit președinte interimar al CSM.

„Propun susținerea opiniei formulate în sesizare. Poziția noastră este cu titlu consultativ”, a declarat membra CSM Carolina Ciugureanu-Mihailuță, raportoare a proiectului.

Decizia membrilor CSM a fost luată după ce, puțin mai devreme, președintele interimar al instituției, Anatol Pahopol, și-a depus cererea de demisie.

Citește și: Președintele interimar al CSM demisionează: „E o situație destul de delicată și interesantă”

La 29 august curent, deputații Dinu Plîngău și Vasile Năstase au solicitat ca magistrații CC să exercite controlul constituționalității asupra Legii care a permis ca Anatol Pahopol să fie numit președinte interimar al CSM.

Autorii sesizări susțin că prin aceasta „majoritatea parlamentară PSRM-PDM, într-un mod absolut abuziv, a intervenit peste autoritatea judecătorească” și a realizat desemnarea în locul Adunării Generale a Judecătorilor, „intervenind de o manieră inadmisibilă în autoadministrarea puterii judecătorești, în frauda independenței constituționale a justiției”.

Ulterior, la data de 18 septembrie, Dinu Plîngău, a depus încă o sesizare la Înalta Curte prin care a cerut, în regim de urgență, să suspende legea prin care Anatol Pahopol a fost numit membru iar ulterior a devenit președinte interimar al CSM. Parlamentarul și-a motivat sesizarea din motiv că la următoarea ședință CSM, adică astăzi, 22 septembrie, „urmează să fie promovați alți judecători compromiși”.

Pahopol, în fruntea CSM din luna mai

Anatol Pahopol a fost detașat la CSM de la Curtea de Apel Chișinău în luna mai curent, preluând și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legii.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM care prevăd că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Cine este Anatol Pahopol

Conform anticorupție.md, Anatolie Pahopol este judecător din 1995, prima instanţă la care a fost angajat fiind Judecătoria sectorului Râşcani din Capitală.

În 2005, a fost numit prin transfer magistrat la Curtea de Apel Chişinău, instanţă în cadrul căreia a activat până în prezent.

Magistratul a făcut parte din completul de judecată care a examinat litigiul Intercomsoft LTD, controlată de omul de afaceri Boris Birştein, şi Întreprinderea de stat Registru. În 2012, Curtea de Apel Chişinău a obligat CRIS Registru să achite un prejudiciu de circa şapte milioane de dolari companiei. Decizia a scandalizat opinia publică. Atunci, fostul premier Vlad Filat a dat indicaţii reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să intervină în acest caz şi să conteste decizia la CSJ. Ulterior, CSJ a lăsat însă în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău. În urma unei cereri de revizuire, dosarul a fost întors la Curtea de Apel Chişinău, iar un nou complet de judecători, printre care şi Nina Cernat, a casat hotărârea primei instanţe şi a decis scoaterea de pe rol a cererii depuse de Intercomsoft LTD.

Anatolie Pahopol a avut în 2019 un salariu de peste 343 de mii de lei, iar soţia sa, avocată, peste 147 de mii de lei. Alţi 459 de mii de lei au constituit pensia magistratului. Cei doi sunt proprietarii a două terenuri. Soţii Pahopol au în proprietate două vile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here