Platforma DA salută demisia lui Pahopol și recomandă judecătorilor care „au atentat la democrația țării” să îi urmeze gestul

Autor: , in Politic / 22 septembrie, 2020, 15:23

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr salută decizia lui Anatol Pahopol de a pleca din funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și recomandă judecătorilor care „au atentat la democrația Republicii Moldova și au participat la invalidarea alegerilor din Chișinău” să îi urmeze gestul, întrucât, spun aceștia, pregătesc un set de documente menit să întărească sistemul judecătoresc.

Deputatul Dinu Plîngău amintește că demisia lui Anatol Pahopol din funcția de președinte interimar al CSM a fost cauzată de o sesizare depusă la Curtea Constituțională de către reprezentanții Platformei DA.

„Astfel de persoane nu demisionează de bunăvoie din funcții și această demisie a lui Anatol Pahopol din funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii a fost cauzată de o sesizare pregătită la CC. Este o demisie din funcție atribuită neconstituțional din partea Parlamentului prin anumite influențe. Este o mare victorie pentru independența sistemului judecătoresc. Această decizie este în interesul cetățenilor, care trebuie să vadă că judecătorii și sistemul judecătoresc acționează în interesul lor. În sistemul judecătoresc avem nevoie de oameni care respectă buchea legii și se gândesc cum să facă dreptate pentru oameni în dosare și nu cum să satisfacă dorințele și doleanțele unor politicieni”, a declarat Plîngău.

Acesta mai declară că „este îmbucurător faptul că domnul Pahopol a înțeles că nu a fost ales în modul cuvenit în această funcție și faptul că a ales să își depună demisia este un lucru salutabil”.

În context, parlamentarul a anunțat că Platforma DA pregătește un set de documente menit să întărească sistemul judecătoresc și a recomandat judecătorilor care „au atentat la democrația Republicii Moldova și au participat la invalidarea alegerilor din Chișinău” să îi urmeze gestul președintelui interimar al CSM, care și-a prezentat astăzi demisia din funcție.

„Atenționăm judecătorii corupți, care au tentat la democrația Republicii Moldova și au participa la invalidarea alegerilor democratice din Chișinău să ia exemplu de la Anatol Pahopol și să își depună demisia. Vom fi foarte vocali și sonori cu sesizări și documente pentru a face ca sistemul judecătoresc să se curețe de personaje dubioase, de judecători corupți și care au atentat la valorile supreme pe care este întemeiată Republica Moldova”, a adăugat Dinu Plîngău.

La rândul său, parlamentarul Vasile Năstase a transmis un semnal sistemului judecătoresc și anume că reprezentanții Platformei DA vor fi „alături de sistem atunci când vor fi oameni corecție și când va fi eliminat acest cheag de corupție. După alegeri vom reveni la Hotărârea statul captiv”.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii și-a anunțat demisia în ședința de astăzi a CSM. Pahopol și-a motivat decizia prin ultima pronunțare a Curții Constituționale, care, examinând cererea deputatului Plîngău, a decis să sisteze procesul de judecare a cererii de suspendare a legii nr. 67 din 21 mai 2020, care se referă la CSM.

„Astfel, e o situație destul de delicată și interesantă. În aceste condiții nu vreau să rămân ostatic al unor situații, și că, indiferent de decizia CC-ului în urma sesizării deputatului, am dreptul moral de a-mi cere demisia. Nu vreau mâine să mă trezesc cu legea suspendarea îi eu să fiu demis din funcție”, a spus acesta.

„În ultimele săptămâni au fost critici la adresa mea privind activitatea mea în CSM”, a mai spus Pahopol.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X