Președintele interimar al CSM demisionează: „E o situație destul de delicată și interesantă”

Autor: , in Justiție / Populare / 22 septembrie, 2020, 09:19

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii își depune demisia. Anunțul a fost făcut de Anatol Pahopol, care a ajuns în această funcție în mai 2020.

Pahopol și-a motivat decizia prin ultima pronunțare a Curții Constituționale, care, examinând cererea deputatului Plîngău, a decis să sisteze procesul de judecare a cererii de suspendare a legii nr. 67 din 21 mai 2020, care se referă la CSM.

„Astfel, e o situație destul de delicată și interesantă. În aceste condiții nu vreau să rămân ostatic al unor situații, și că, indiferent de decizia CC-ului în urma sesizării deputatului, am dreptul moral de a-mi cere demisia. Nu vreau mâine să mă trezesc cu legea suspendarea îi eu să fiu demis din funcție”, a spus acesta.

„În ultimele săptămâni au fost critici la adresa mea privind activitatea mea în CSM”, a mai spus Pahopol.

Drept urmare, pentru ședinta de astăzi a Consiliului a fost ales un alt președinte de ședință.

Pahopol, în fruntea CSM din luna mai

Anatol Pahopol a fost detașat la CSM de la Curtea de Apel Chișinău în luna mai curent, preluând și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legii.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM care prevăd că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Cine este Anatol Pahopol

Conform anticorupție.md, Anatolie Pahopol este judecător din 1995, prima instanţă la care a fost angajat fiind Judecătoria sectorului Râşcani din Capitală.

În 2005, a fost numit prin transfer magistrat la Curtea de Apel Chişinău, instanţă în cadrul căreia a activat până în prezent.

Magistratul a făcut parte din completul de judecată care a examinat litigiul Intercomsoft LTD, controlată de omul de afaceri Boris Birştein, şi Întreprinderea de stat Registru. În 2012, Curtea de Apel Chişinău a obligat CRIS Registru să achite un prejudiciu de circa şapte milioane de dolari companiei. Decizia a scandalizat opinia publică. Atunci, fostul premier Vlad Filat a dat indicaţii reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să intervină în acest caz şi să conteste decizia la CSJ. Ulterior, CSJ a lăsat însă în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău. În urma unei cereri de revizuire, dosarul a fost întors la Curtea de Apel Chişinău, iar un nou complet de judecători, printre care şi Nina Cernat, a casat hotărârea primei instanţe şi a decis scoaterea de pe rol a cererii depuse de Intercomsoft LTD.

Anatolie Pahopol a avut în 2019 un salariu de peste 343 de mii de lei, iar soţia sa, avocată, peste 147 de mii de lei. Alţi 459 de mii de lei au constituit pensia magistratului. Cei doi sunt proprietarii a două terenuri. Soţii Pahopol au în proprietate două vile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X