Reprezentanții PSRM, „nedumeriți” de declarația grupului de deputați din Parlamentul European: „Au fost informați greșit”

Autor: , in Actualitate / Politic / 22 septembrie, 2020, 18:21 Etichete: , , ,

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se declară nedumerit în legătură cu acuzațiile „absolut nefondate” din partea unui grup de deputați din Parlamentul European, despre care, spun socialiștii, ar fi „informați greșit de către anumite forțe politice de la Chișinău”.

PSRM a venit cu o reacție la declarația comună semnată la Bruxelles de către Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki.

„Din declarația grupului de deputați europeni nu este foarte clar la ce anume se referă ei când vorbesc despre „recentele schimbări electorale adoptate de PSRM”, spun reprezentanții PSRM.

„În acest an Parlamentul de la Chișinău nu a făcut modificări în Codul electoral, astfel ca acestea să poată fi aplicate la alegerile prezidențiale din noiembrie. În luna august au fost votate, doar în prima lectură, un șir de modificări tehnice la Codul electoral propuse de Comisia Electorală Centrală. Adoptarea acestor amendamente nu a fost finalizată, iar PSRM ține cont de recomandările recente ale Comisiei de la Veneția ca să nu fie făcute schimbări în legislația electorală în ajunul scrutinului prezidențial”, se precizează în comunicatul de presă.

Cât despre regulile de finanțare a campaniei din acest an, în răspunsul PSRM se menționează că prevederile ce țin de reducerea finanțării candidaților au fost modificate în vara anului 2019, împreună cu deputații din PAS și PPDA.

Citește și: CEC confirmă că a remis partidelor politice o circulară, dar respinge acuzațiile PAS cum că l-ar favoriza pe Dodon

La final, PSRM a făcut un apel la toți actorii interesați de procesul electoral din Republica Moldova să urmărească cu atenție tot ce se întâmplă în Republica Moldova și să se documenteze bine pentru a evita neînțelegerile.

Amintim că marți, 22 septembrie 2020, europarlamentarii Siegfried Mureșan, Andrius Kubilius și Andrzej Halicki, s-au declarat „îngrijorați” de „recentele acțiuni ale Guvernului socialist al Republicii Moldova care subminează integritatea procesului electoral”.

Aceștia au declarat că observă „tot mai multe nereguli electorale care pun în pericol alegerile prezidențiale democratice din Republica Moldova”, menționând rapoartele privind falsificarea cererilor de preînregistrare pentru deschiderea secțiilor de votare din Federația Rusă și riscul ca rezidenții din regiunea separatistă din stânga Nistrului să fie cooptați în schemele de cumpărare a voturilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X