Întreprinderea „Metalferos” va fi scoasă, din nou, la privatizare. Termenul de depunere a ofertelor – 20 octombrie

Autor: , in Economic / 23 septembrie, 2020, 17:46 Etichete: ,

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țipordei, a declarat în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 23 septembrie, că a fost declanșat procesul de privatizare a mai multor bunuri ce aparțin statului. Astfel, printre bunurile ce vor fi scoase la vânzare, repetat, este întreprinderea „Metalferos”.

Astfel, termenul de depunere a ofertelor va fi data de 20 octombrie, iar a doua zi – 21 octombrie, va fi organizată licitația propriu-zisă.

„Săptămâna trecută a avut loc ședința comisiei de privatizare la care s-a decis expunerea la privatizare a mai multor bunuri proprietate de stat, inclusiv și întreprinderi. Întreprinderile care au forma juridică sunt expuse la vânzare la bursa de valori, inclusiv Metalferos. Alte bunuri, precum terenuri și bunuri imobile, sunt expuse la licitație prin strigare. Vineri, 25 septembrie, va fi publicat în Monitorul Oficial avizul privind expunerea la licitație. Toți doritorii pot să depună dosarele și să facă cunoștință cu toate dosarele de privatizare, și să participe la procedura de înstrăinare”, a declarat Țipordei.

Amintim că licitațiile de la Bursa de Valori, în perioada 17 iulie – 18 august, unde au fost puse în vânzare pachetele majoritare deținute de stat la 6 societăți pe acțiuni, printre care și Metalferos, s-au încheiat fără nicio tranzacție. Procedura a eșuat, după ce niciun pretendent nu și-a depus dosarul pentru a participa la licitație.

La sfârșitul lunii august curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit într-o conferință de presă și a declarat că statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei în urma schemelor de la Metalferos. Ancheta a stabilit că în intervalul anilor 2012 – 2019, ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

Citește și: Dosarul Metalferos: Statul prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei, implicațiile lui Plahotniuc și atenționarea lui Stoianoglo la adresa judecătorilor

Stoianoglo susține că anterior instituțiile statului, inclusiv Procuratura, nu au întreprins progrese în dosarul Metalferos. Mai mult, acesta spune că dosarul inițiat acum un an de Procuratura Anticorupție a fost unul pur formal, care s-a limitat la investigarea superficială a unor aspecte neimportante.

În reacție, S.A. Metalferos a calificat acuzațiile drept „calomnioase” și consideră că procurorul general a fost „indus în eroare intenționat de către anumite persoane cu interes vădit de a calomnia și de a distruge compania”.

„Ne exprimăm nemulțumirea că toate tentativele noastre din ultimul timp de a obține o investigare obiectivă a tuturor informațiilor despre companie, s-au sfârșit prin nedorind organelor competente de a face acest lucru. Ținem să subliniem că toate informațiile despre pretinsele prejudicii aduse bugetului statului de către către S.A „Metalferos”, nu sunt constatate de către organe competente, ci se se bazează pe presupuneri și bârfe”, spun reprezentanții companiei.

Aceștia susțin că toate informaţiile despre pretinsele prejudicii aduse bugetului statului de către către S.A „Metalferos”, nu sunt constatate de către organe competente, ci se se bazează pe presupuneri și bârfe. Astfel, cer organelor fiscale sau alte organe abilitate să facă investigațiile de rigoare, pentru a contesta toate informațiile false aduse la adresa companiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X