Maia Sandu: Ambasadorul R. Moldova la Moscova a solicitat deschiderea a 100 de secții de votare în Rusia

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 septembrie, 2020, 09:21

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), tot ea candidat din partea formațiunii politice în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie declară că Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a solicitat deschiderea a 100 de secții de votare în Federația Rusă. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

„Avem informații că Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a solicitat deschiderea a 100 de secții de votare în Federația Rusă. Nu știm care va fi decizia CEC, 20 sau 38 de secții de vot. Noi pornim de la cifre concrete. Ultima dată în Federația Rusă au votat puțin peste 8.000 de oameni și dacă pornim de la calculul de 5.000 de buletine per secții de vot, atunci putem calcula de câte secții de vot este nevoie și dacă este nevoie cu cât – una, două, trei, nu mai mult”, a declarat Maia Sandu.

În context, Sandu susține că așteaptă ca CEC să ia o decizie corectă și să nu deschidă 38 de secții de votare, așa cum a propun anterior.

„În momentul în care se încearcă de la 8.000 de alegători reali și participanți în aceste alegeri să se crească la 100 de secții de votare înmulțite la 5.000 de buletine, imaginați-vă ce înseamnă asta. Noi vrem o decizie corectă din partea CEC. Noi vrem ca toți cetățenii din diaspora să poată vota, indiferent dacă sunt din țări din Est sau din Vest. Dar noi vrem ca aceste decizii să fie corecte. Înregistrările prealabile trebuie verificare, să se vadă dacă sunt sau nu reale. Dacă sunt falsificate, trebuie sancționați toți cei care au făcut aceste înregistrări și calculele să se facă în funcție de numărul de participanți la alegerile precedente și înregistrările prealabile reale”, a mai spus lidera PAS.

Politiciana susține că în cazul în care CEC nu va respecta proporțiile, va fi un semn clar că membrii Comisiei fac jocurile politice ale socialiștilor.

„Asta ar însemna că se pune ceva la cale. În momentul în care numărul secțiilor de votare crește nejustificat putem suspecta că este o intenție de fraudare. Vom cere ca CEC să ia decizii corecte și să nu fie suspectat că face jocuri politice, în cazul de față jocul socialiștilor”, a mai spus lidera PAS, Maia Sandu.

Vom reveni cu o reacție la cele spuse de lidera PAS.

Amintim că PAS a anunțat un protest la CEC pentru miercuri, cerând alegeri libere și corecte.

Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie au fost efectuate 59.989 de înregistrări prealabile. Cele mai multe înregistrări au fost efectuate în Italia – 12.063, Marea Britanie – 9.471 și Germania – 6.413. În Federația Rusă au fost efectuate 6.202 de înregistrări, dintre care 2.408 au fost depuse în scris. Spre comparație, în Italia, Marea Britanie și Germania nu a fost depusă nicio înregistrare în scris.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X