Prima declarație a lui Pahopol după demisia din fruntea CSM: „Din păcate, nu am reușit să schimb multe lucruri”

Autor: , in Actualitate / Justiție / 23 septembrie, 2020, 10:27 Etichete: , ,

Fostul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatol Pahopol, susține că nu a fost presat pentru a-și depune demisia, iar decizia de a pleca din funcție îi aparține. Totodată, magistratul a precizat că, începând de astăzi, 23 septembrie, revine la Curtea de Apel Chișinău. 

„Eu, astăzi, m-am întors la Curtea de Apel Chișinău, unde am activat până a fi numit la CSM. În continuare o să activez în Colegiul civil. Nu am fost presat, nu am fost intimidat pentru a pleca. Eu din start am declarat că nu mă țin de funția pe care am obținut-o în urma detașării la CSM. Din păcate, nu am reușit să schimb multe lucruri, dar, în patru luni, cred că, totuși, ceva am făcut”, a declarat Anatol Pahopol pentru Cotidianul.md.

Întrebat dacă în urma concursului de ieri, 22 septembrie, unde CSM a promovat 5 noi judecători la CSJ, este mulțumit de rezultate, magistratul a declarat că „este reușit, cu mici excepții”.

Vezi și: (DOC) Cine sunt noii judecători de la CSJ și ce avere declară. Unul dintre magistrați a participat la vânătoarea de la „Pădurea Domnească”

„Rezultatele concursului de ieri le-ați văzut. Cu mici obiecții, consider că este reușit. Concursul s-a desfășurat în condițiile legii. Legea e imperfectă. Eu nu sunt de acord cu aceste concursuri, cum se desfășoară ele, cum se evaluează judecătorii. Însă, până nu va fi modificată legea, avem ceea ce avem”, ne-a mai comunicat Pahopol.

Președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol, a anunțat, marți, 22 septembrie, că demisionează din funcția administrativă, dar și cea de membru al CSM. Motivul a servit depunerea la Curtea Constituțională a unei sesizări privind legalitatea numirii acestuia în funcție.

Citește și: Președintele interimar al CSM demisionează: „E o situație destul de delicată și interesantă”

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a comentat demisia lui Anatol Pahopol, menționând că „socialiștii nu vor putea să-și numească persoanele corupte în funcția de judecător”.

Pahopol, în fruntea CSM din luna mai

Anatol Pahopol a fost detașat la CSM de la Curtea de Apel Chișinău în luna mai curent, preluând și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legii.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM care prevăd că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Cine este Anatol Pahopol

Conform anticorupție.md, Anatolie Pahopol este judecător din 1995, prima instanţă la care a fost angajat fiind Judecătoria sectorului Râşcani din Capitală.

În 2005, a fost numit prin transfer magistrat la Curtea de Apel Chişinău, instanţă în cadrul căreia a activat până în prezent.

Magistratul a făcut parte din completul de judecată care a examinat litigiul Intercomsoft LTD, controlată de omul de afaceri Boris Birştein, şi Întreprinderea de stat Registru. În 2012, Curtea de Apel Chişinău a obligat CRIS Registru să achite un prejudiciu de circa şapte milioane de dolari companiei. Decizia a scandalizat opinia publică. Atunci, fostul premier Vlad Filat a dat indicaţii reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să intervină în acest caz şi să conteste decizia la CSJ. Ulterior, CSJ a lăsat însă în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău. În urma unei cereri de revizuire, dosarul a fost întors la Curtea de Apel Chişinău, iar un nou complet de judecători, printre care şi Nina Cernat, a casat hotărârea primei instanţe şi a decis scoaterea de pe rol a cererii depuse de Intercomsoft LTD.

Anatolie Pahopol a avut în 2019 un salariu de peste 343 de mii de lei, iar soţia sa, avocată, peste 147 de mii de lei. Alţi 459 de mii de lei au constituit pensia magistratului. Cei doi sunt proprietarii a două terenuri. Soţii Pahopol au în proprietate două vile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X