Privilegiile de care se bucură Petru Lucinschi pentru funcția de președinte deținută și nemulțumirea că cei de la ACUM au vrut să reducă cheltuielile (VIDEO)

Autor: , in Politic / Populare / 23 septembrie, 2020, 09:59

Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că unicul privilegiu pe care îl are din partea statului pentru funcția pe care a deținut-o între anii 1997-2001 este o mașină oferită de Guvern. De automobile beneficiază și foștii șefi de stat Mircea Snegur și Nicolae Timofti.

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, Lucinschi a declarat că statul nu pune la dispoziție foștilor șefi de stat pază de corp sau alte privilegii.

„Atunci când domnul Snegur era fost președinte, noi am adoptat o lege lejeră. Țin minte cum domnul Snegur de la tribuna Parlamentului se întreba dacă țara nu va putea întreține un fost președinte. Noi am făcut un document destul de lejer, dar pe urmă în timpul guvernării comuniste, de două ori au tăiat tot. Noi nu avem nici un om de la pază. Dar este o normă în lume, dacă vrei să fii o țară civilizată. De la Guvern ne dau mașină. Eu, domnul Snegur și domnul Timofti ne folosim de mașină. Nu știu dacă domnul Voronin folosește mașina. Avem și pensie”, a declarat Petru Lucinschi.

Fostul președintele se arată nemulțumit de faptul că, anul trecut, în timpul Guvernului Sandu s-a propus reducerea cheltuielilor alocate pentru foștii președinți. Mai exact, Cabinetul de miniștri aprobase o inițiativă legislativă privind anularea garanțiilor sociale suplimentare acordate persoanelor ce au ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova, pe care le-a promovat fosta guvernare PDM în anul 2016. Printre facilități se numără acordarea unui birou, asistent și mașină personală. Până atunci, doar fostul președinte Nicolae Timofti a beneficiat de asemenea facilități. Proiectul însă nu a fost aprobat de Parlament.

„Eu mă mir de un lucru. Atunci când au venit oamenii de la ACUM aveau inițiativă după inițiativă. Au dorit să privească foștii președinți de toate, fiindcă doreau să economisească. Au găsit că pot economisi 500 de mii de lei. Tăiem totul. Asta e cultura noastră”, a declarat fostul președintele.

Conform datelor din 2019, fostul președinte Nicolae Timofti beneficiază de mașină – un „Mercedes 220 CDI”, fabricat în 2014. Mircea Snegur și Petru Lucinschi se plimbă cu mașini „Skoda Octavia”, fabricate în 2003, iar Vladimir Voronin a refuzat mașina oferită de stat.

Nicolae Timofti are și un birou în centrul Chișinăului, pentru întreținerea căruia statul a plătit 66.200 lei. Alte peste 330 de mii de lei au fost cheltuite pentru salarizarea asistentului său personal. În 2018, acesta a primit peste 156 mii lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 13 mii de lei.

De Parlament nu a trecut nici inițiativa deputaților Iurie Reniță și Lilian Carp, care în septembrie 2019 au propus ca persoanele care au ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova să fie lipsiți de imunitatea diplomatică și pază.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X