VIDEO. Unii își sistează activitatea, iar alții deschid restaurante! Cum se descurcă antreprenorii din Moldova în pandemie

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / COVID-19 / Economic / Materiale Video / Populare / 23 septembrie, 2020, 15:08

Pandemia de coronavirus din Republica Moldova a afectat mai multe sectoare de afaceri. Unii proprietari fost nevoiți să concedieze angajați, alții chiar să stopeze activitățile întreprinderii. Corneliu Goiman deține o zonă de agrement din Micăuți.

Din cauza pandemiei, activitatea întreprinderii a fost sistată timp de câteva luni.

„Practic, jumătate de sezon, noi nu am putut activa, dintre care jumătate de sezon am putut activa doar cu anumite restricții, ceea ce ține de piscină, că o bucată de timp a fost închisă, după asta a fost deschisă”, spune Corneliu Goiman.

Administratorul zonei de agrement spune că numărul clienților a scăzut drastic, în ultimele luni, chiar dacă prețurile la serviciile pe care le oferă au fost micșorate. „A afectat că însăși populația nu are destui bani pentru a veni să se odihnească, cred că în primul rând economisește pe odihnă. A afectat aceea că moldovenii noștri, care sunt plecați peste hotare, de obicei lunile iulie și august, veneau înapoi acasă. Prețurile, noi am făcut reduceri, am făcut careva promoții”, a afirmat Corneliu Goiman.

Din cauza pagubelor aduse de virusul COVID-19, Corneliu s-a gândit să-și închidă afacerea. „Am avut așa gânduri. Nouă și până la pandemie nu ne-o fost tare ușor, reieșind din activitatea noastră, după pandemie este mult mai greu. Cred că timpul o să arate cum și ce căi vom aplica noi ca să ieșim din criza dată”, a precizat administratorul.

În timp ce unii sunt pe cale să de-a faliment, câțiva tineri din Peresecina s-au aventurat să lanseze o afacere în plină pandemie. Aceștia au lansat un restaurant în localitatea de baștină.

„Într-adevăr, este o mișcare foarte riscantă să deschizi un restaurant pe timp de pandemie, mai ales care face parte din Horeca, pentru că și așa restaurantele sunt puse la multe încercări”, spune antreprenorul Mihail Dominte.

Deocamdată, tinerii spun că fac față provocărilor financiare. Totuși, pentru a supraviețui unei perioade mai îndelungate, ar avea nevoie de susținere financiară, în situația în care cei din domeniul HoReCa nu se mai regăsesc pe lista beneficiarilor în  sistemul de creditare al țării.

„S-a înghețat conturile care au fost acordate creditele pe Horeca a restaurantelor. Ele sunt aprobate, dar sunt înghețate și nu pot fi livrate. Noi mare așteptări din partea statului nu așteptăm”, afirmă antreprenorul Mihail Dominte.

Deschiderea afacerilor pe timp de pandemie va ajuta la îmbunătățirea economiei din țară, care, în opinia tânărului antreprenor, este pe cale să se prăbușească. „Noi suntem gata să facem față regulilor stricte impuse de pandemie care ne-a atacat crunt și pe noi, și restul restaurantelor”, spune bărbatul.

Potrivit experților în economie, businessul autohton trebuie să înceapă să-și reorienteze activitățile, pentru a depăși situația economică în care se află.

Autor: Anatol Fornea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *