Daniel Ioniţă: Împrumutul negociat cu FMI nu a fost încă aprobat, iar acesta e un semnal grav

Autor: , in Politic / 24 septembrie, 2020, 11:14

În parcursul de reforme al Republicii Moldova, în unele domenii, nu doar că nu s-au înregistrat progrese, dar, din păcate, s-au constatat chiar regrese. Declaraţia aparţine ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă. De asemenea, acesta susține că un semnal de alarmă îl reprezintă şi faptul că nu s-a ajuns la un acord cu FMI, acord care trebuia discutat în luna septembrie.

Oficialul afirmă că un domeniu în care se constată, în ultima perioadă, regrese este sectorul bancar din Republica Moldova.

„Un domeniu unde credeam că au fost făcute progrese şi un domeniu ce a trecut prin suferinţe aspre, sectorul bancar, în acest domeniu constatăm, în ultima perioadă, regrese, pentru că semnalele respective ne vin din mai multe surse, vin direct de la unii investitori strategici care au venit şi au investit cu bună-credinţă, crezând în această invitaţie şi garanţii transmise de către autorităţile R. Moldova şi crezând în misiunea lor nobilă care viza o refacere a unui sistem bancar, ce este unul esenţial pentru orice fel de stat democratic.

Acum, în acest domeniu sunt anumite regrese, sunt semnale îngrijorătoare care vin de la BNM în ceea ce priveşte funcţionarea independentă a instituţiei respective, sunt semnale îngrijorătoare ce vin din partea investitorilor străini, care în loc să vedem în Republica Moldova că reforma avansează în direcţia căutării şi pedepsirii celor cu adevăraţi vinovaţi de furtul miliardului, sunt de fapt, persecutaţi. Semnalul respectiv, din păcate, este transmis şi către alţi investitori străini şi nu este singurul semnal de acest gen pe care l-am primit în ultima perioadă.

Astfel de chestiuni automat vor aprinde multe beculeţe în diferite cancelarii, în diferite birouri ale unor investitori străini, care vor privi cu reticenţă oportunitatea de a investi în Republica Moldova”, a menţionat Daniel Ioniţă în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Diplomatul susţine că un alt domeniu în care nu au fost înregistrate progrese este cel al sectorului justitiţiei.

„Un alt domeniu unde, în continuare, aşteptăm progrese, domeniul care suferă cel mai mult în Republica Moldova, cel al justiţiei, cu tot ce înseamnă acest domeniu, de la lupta anticorupţie la reformarea sistemului judecătoresc, la reforma magistraturii, la independenţa justiţiei, la scoaterea de sub control politic a celor care de fapt trebuie să împartă dreptatea. Au fost situaţii în care am constatat că unii au ajuns, poate, pe nedrept la închisoare, au fost situaţii când unii, poate, au fost eliberaţi pe nedrept din închisoare.

Sunt unele chestiuni care automat ridică foarte multe semne de întrebare din partea României, din partea partenerilor de dezvoltare, celor care cred mai mult în viitorul european al Republicii Moldova decât unele dintre autorităţile Republicii Moldova”, a menţionat oficialul.

Vezi și: „Vrem și fapte, nu doar vorbe”. Ambasadorul României în R. Moldova confirmă conul de umbră în relația dintre cele două state

Daniel Ioniţă afirmă că un semnal de alarmă îl reprezintă şi faptul că nu s-a ajuns la un acord cu FMI, acord care trebuia discutat în luna septembrie.

„Vedem că împrumutul negociat cu FMI în vara anului curent nu a fost încă aprobat de către boardul FMI. Pentru mine, ca şi pentru alţi ambasadori, acesta este un semnal destul de important şi grav. De acest semnal ţine cont inclusiv şi UE. Acest semnal de bază a oricărui angajament financiar pe care îl ai cu UE, ca de altfel cu orice partener de dezvoltare presupune existenţa unui acord de ţară cu FMI. Pentru mine acest semnal este unul grav şi îngrijorător”, a punctat Daniel Ioniţă.

Oficialul a făcut referire şi la faptul că autorităţile de la Chişinău au tergiversat ratificarea Acordului de asistenţă macrofinanciară din partea UE, menţionând: „Nu este normal să semnezi în iulie un acord de asistenţă macrofinanciară cu UE şi să îl ratifici doar la insistenţele unor ambasadori la începutul lunii septembrie. Unii ambasadori au întrebat ce se întâmplă cu acest acord”, a afirmat ambasadorul României la Chişinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *