Sursa foto: mai.gov.md

Platforma DA dorește să modifice Constituția. Mai exact, formațiunea politică vrea să introducă prevederi prin care să nu mai existe loc de interpretări în Legea Supremă, iar statul să fie obligat să asigure salarii și pensii care să depășească minimul de existență. Anunțul a fost făcut joi de către candidatul la prezidențiale al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. 

„Potrivit Articolul 47 din Constituție, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și a familiei, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare. În completarea acestor dispoziții, pentru a nu permite nimănui, niciunei guvernări, niciunui prim-ministru sau președinte să interpreteze după bunul lor plac Constituția, să-și bată joc de oamenii care muncesc sau au muncit deja o viață, umilindu-i cu pensii și salarii mizere, urmează a fi introdusă în textul Constituției obligația statului de asigura că niciun salariu sau pensie (cu excepția celei sociale) să nu fie mai mici decât minimul de existență, stabilit în conformitate cu legislația, care astăzi, conform datelor Biroului Național de Statistică, depășește suma de 2000 lei, iar în realitate este mult mai mare. Pentru unii guvernanți o masa plătită într-o singură zi la restaurant depășește o pensie lunară de-a părinților noștri”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Potrivit lui Andrei Năstase, fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr din Parlament urmează să inițieze în perioadă următoare toate procedurile de modificare a Constituției.

„Preocuparea mea și a Platformei DA este aceea de a elimina, prin acțiuni concrete, decalajele dintre veniturile actuale ale populației și necesitățile, nevoile zilnice ale oamenilor. În mandatul meu de președinte voi pune în aplicare un foarte serios proiect de țara în care un capitol aparte îl va constitui eradicarea sărăciei, inechității sociale și nedreptății, astfel încât toți cetățenii RM să-și poată acoperi coșul de consum din care sa nu lipsească hrană, medicamentele, costuri lunare de trai și aici mă refer la chirie și plata utilităților”, a mai spus Andrei Năstase.

Potrivit legii, dezbaterea de către Parlament a proiectului de lege constituţional începe, după expirarea termenului de șase luni din momentul prezentării proiectului în cauză, împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Iar proiectul de lege constituţională, în întregime, se adoptă de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi.

Anterior, candidatul Platformei DA la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, Andrei Năstase a promis majorarea până la 2500 de lei a pensiei minime.

Promisiunile au fost făcute la scurt timp, după ce candidatul la prezidențiale al PAS, Maia Sandu, a promis pensie minimă de 2000 de lei, ci nu de puțin peste 1100 de lei, așa cum este în prezent. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here