Foto: migratiesigura.md

La alegerile prezidențiale care ar urma să aibă loc la data de 1 noiembrie, 150.000 de tineri au dreptul de a merge pentru prima dată la vot, atingând vârsta de 18 ani. Datele au fost prezentate de către expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care spune că aproape o treime din acești tineri deja au plecat peste hotare.

Ioniță a transmis un mesaj candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova, îndemnându-i să se concentreze și pe convingerea tinerilor de a ieși la vot.

„Mult stimați candidați la funcția de președinte, vă rog să nu uitați că anul acest 150 de mii de tineri pentru prima dată vor merge la secția de vot. Gândiți-vă la un mesaj de încurajare, mobilizare a lor, e prima lor experiență de acest fel”, a declarat expertul Veaceslav Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de Ioniță, din cei 150 de mii de tineri, doar 107 mii au mai rămas în țară, iar alții 43 de mii sau 29% sunt deja plecați peste hotarele țării.

„Gândiți-vă la un mesaj și pentru ei. Din păcate numărul tinerilor care prima dată vin la un scrutin, scade an de an. În 2016 ei erau 180 de mii, acum sunt doar 150 de mii. Totodată crește și tendința lor spre a părăsi țara chiar și la această vârstă fragedă. Dacă în 2016 ponderea celor plecați peste hotare era de 21% acum ponderea lor se apropie de 30%”, a menționat expertul IDIS.

La final, Ioniță a îndemnat candidații la prezidențiale ca „cel puțin în ajun de alegeri nu uitați de ei, sunt tot mai puțini și tot mai mulți ne părăsesc în căutarea unei veți mai bune peste hotarele țării”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here