„UAM va reacționa?”. Declarațiile fostului apărător al lui Vlad Filat au stârnit indignarea mai multor avocați

Autor: , in Actualitate / Justiție / 24 septembrie, 2020, 10:47 Etichete: , ,

Declarațiile avocatului Igor Popa despre fostul său client, ex-premierul Vlad Filat, au provocat un val de indignare în rândul colegilor de breaslă. Mai mulți avocați și-au manifestat indignarea și au criticat dur prestația acestuia la un post de televiziune, făcând referire la Codul Deontologic al avocatului.

„Stimați avocați, în special cei care promiteți să aduceți schimbarea și în care unii ne punem speranța, cât și cei care în prezent sunteți „mai aproape de Dumnezeu”, explicați-mi, vă rog – cum se „pupă” asta cu Statutul avocatului și cu Codul deontologic al avocatului? Întrebare întrebătoare, UAM va reacționa?”, a scris pe o rețea de socializare avocata Natalia Roșca.

Fosta viceministră a Justiției, Sabina Cerbu, a reacționat și ea la rândul său: „Cu tot respectul, dar așa NU! Există un Cod deontologic al avocaților și o limită a bunului simț în relația cu clientul pe care singur ți l-ai ales”.

Avocata Angela Popil s-a arătat indignată de prestația lui Igor Popa. Jurista a declarat pentru Cotidianul că „potrivit legii, desfacerea contractului dintre avocat și clientul său nu dezleagă avocatul de obligația păstrării confidențialității. Informații despre foștii clienți se oferă doar cu acordul persoanei vizate, doar la solicitarea instanței sau a organelor abilitate să solicite asemenea informații. Sper să aibă un cuvânt de spus și Comisia de etică și disciplină a UAM cu referire la această ieșire a domnului avocat”.

Avocatul lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco, a declarat într-o postare pe o rețea de socializare că este deranjat de faptul că „reputația și imaginea avocaturii a fost grav afectată în urma acțiunilor unui avocat (n. r. – Igor Popa).

„După mine, colegul nostru a procedat imoral. Ba mai mult, dânsul, în opinia mea, a încălcat mai multe norme de conduită a unui avocat. (…) Confidențialitatea și secretul profesional sunt reglementate de legislația din Republicii Moldova dintr-o dublă perspectivă, respectiv atât ca drepturi, cât și ca obligații ale avocatului în cadrul serviciului profesional. Privilegiul avocat-client sau, așa cum acesta mai este denumit, privilegiul secretului profesional și, în esență, respectarea confidențialității cu privire la orice aspect din cadrul relației avocat-client sunt elemente fundamentale pentru orice activitate profesională în care avocatul este angajat. În cadrul emisiunii de ieri Igor Popa, ca avocat, a încălcat relațiile reglementate de Codul Deontologic al Avocatului și nu numai”.


Solicitat de Cotidianul, șeful Comisiei de etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților, Mihai Gafton, a declarat că Comisia s-a autosesizat, subiectul va fi discutat la următoarea ședință a Comisiei: „Vom reacționa conform legislației pro sau contra. Decizia ne aparține”.

Amintim că fostul avocat al lui Vlad Filat, Igor Popa, a făcut miercuri seara mai multe declarații scandaloase despre ex-premierul Filat, la emisiunea Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Apărătorul a declarat că Vlad Filat și Vlad Plahotniuc țin legătura și vorbesc la telefon până în ziua de astăzi, iar în perioada în care a stat în penitenciarul nr. 13, ar fi stat ca într-un hotel, iar fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, se îngrijea ca Filat să petreacă cu prietenii și să primească cadouri de Crăciun în schimbul tăcerii.

Astăzi, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a venit cu o primă reacție în urma acuzațiilor aduse de fostul său avocat, Igor Popa, calificând dezvăluirile ex-apărătorului său drept „dezinformări și minciuni”.

Relațiile dintre Vlad Filat și Igor Popa sunt proaste încă din perioada în care liderul PLDM se afla în detenție. Filat l-a acuzat pe avocat că lucra împotriva sa, iar Popa a respins acuzațiile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X