(UPDATE) Pompierii continuă să lucreze la incendiul izbucnit la Filarmonica Națională. Intervenția acestora durează mai mult de șapte ore
Zeci de pompieri lucrează și la această oră la fața locului, pentru lichidarea totală a incendiului care a izbucnit la Filarmonica Națională. Între timp, salvatorii demontează cu ajutorul macaralei acoperișul clădirii, pentru a ușura munca colegilor săi, antrenați la stingerea focului. Totodată, au intervenit și angajații Laboratorul experimental antiincendiar, pentru a stabili circumstanțele în care a pornit focul. Din fericire, acesta nu a făcut victime.
Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, pompierii au reușit să localizeze abia la ora 16:00 incendiul, dar și să între în clădirea afectată de vălvătaie. La intervenție au fost antrenate zece echipe de pompieri, care au folosit tehnica din dotare, inclusiv trei autoscări.
„Pompierii au înaintat deja în interior, ceea ce mai devreme nu a fost posibil, deoarece le punea viața acestora în pericol. Avem o suprafață estimativă de 3 500 de metri pătrați afectată de ardere”, a menționat Pușcașu.
Amintim că un incendiu violent a izbucnit astăzi la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Inițial, IGSU anunța că a fost afectată o anexă a clădirii, însă flăcările s-au răspândit rapid către edificiul principal.
Pompierii s-au confruntat cu riscuri majore, fiind nevoiți la un moment dat să se retragă de pe acoperișul clădirii, după ce tavanul sălii principale a Filarmonicii a cedat și s-a prăbușit.
Potrivit Locals.md, clădirea Filarmonicii Naționale, a fost construită după proiectul inginerului Mihail Cekerul-Kuş, la sfârșitul secolului al XIX-lea și a găzduit circul din orașul Chișinău.
Abia în anul 1940 a fost schimbată destinația clădirii, fiind inaugurată instituția teatral-concertistică Filarmonica Națională.
Clădirea, așa cum arată astăzi, a fost reconstruită esențial în anii 1960, sub îndrumarea arhitectului Valentin Voițehovschi. Atunci a fost refăcut decorul interior și exterior al clădirii, intrarea principală a fost decorată cu șase coloane, ceea ce a oferit clădirii o anumită solemnitate. Tot atunci, au fost renovate și sălile de concerte Mare și Mică, iar Sala de Orgă a fost reconstruită.
Comentarii