CSJ admite recursurile PLDM și Mișcării UNIRE privind circulara emisă de CEC și trimite cauza la rejudecare (DOC)

Autor: , in Actualitate / Politic / 25 septembrie, 2020, 18:22

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis recursurile depuse de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Mișcarea Politică Unirea privind circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC) care interzice partidelor politice să-și finanțeze candidații la prezidențiale și au trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.

Astfel, CSJ a anulat încheierea din 21 septembrie a Curții de Apel Chișinău și au restituit spre examinare la Curtea de Apel Chișinău cauza de contencios administrativ intentată la contestațiile depuse de către PPLDM și Mișcarea Politică Unirea împotriva CEC cu privire la anularea circularei Comisiei despre modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Amintim că la 17 septembrie PLDM s-a adresat Curții de Apel cerând anularea circularei emise de CEC care interzice partidelor politice să-și finanțeze candidații la prezidențiale. La 22 septembrie, Curtea de Apel a respins însă contestația PLDM, iar partidul a mers la CSJ.

La data de 16 septembrie, PAS a cerut CEC să anuleze respectiva circulară și să aprobe alta prin care să permită finanțarea transparentă a campaniei electorale pentru prezidențiale. Totodată, Maia Sandu a adăugat că PAS va sesiza și comunitatea internațională.

Citește și: CEC, acuzată că îl favorizează pe Dodon în alegerile prezidențiale. Partidele au fost scoase din categoria concurenților electorali

În reacție, CEC susține că prevederile art. 1 din Codul electoral stabilesc că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective, însă în alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte.

„În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, se prevede în comunicatul emis de CEC.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X