Filat va depune trei demersuri la Procuratura Generală și una la Uniunea Avocaților: E un precedent foarte grav

Autor: , in Politic / 25 septembrie, 2020, 14:43

Liderul PLDM a anunțat că va depune luni, 28 septembrie, trei demersuri la Procuratura Generală (PG) și una la Uniunea Avocaților, legate de acuzațiile pe care fostul său avocat, Igor Popa, le-a vociferat la adresa sa.

Vezi și: De ce vrea Filat să-i dea un „pumn în bot” lui Igor Popa: N-o pot face acum pentru că sunt eliberat condiționat, dar va veni și acest timp

În primul rând, Filat va depune o plângere la PG cu solicitarea ca Igor Popa să fie audiat pentru a prezenta probe la respectivele acuzații. „Stau la dispoziția structurilor de drept non-stop”, a precizat Filat.

Potrivit lui, al doilea demers la PG va fi pentru a afla dacă a depus vreodată un denunț împotriva cuiva. La fel, una al treilea demers va fi legat de numele lui Anatol Stati.

„Și un demers paralel ce ține de domnul Anatol Stati. E un om pe care-l respect extrem de mult. S-a încercat, scoțând din context anumite lucruri, să se creeze disensiuni așa cum se încearcă să se bage strâmbe între mine și Platon”, a mai spus fostul premier.

Citește și: „Eu nu-s prost”. Filat comentează declarațiile lui Popa, potrivit cărora, ar discuta cu Plahotniuc și până în prezent

Cu referire la dezvăluirile făcute de Igor Popa, despre care spune că sunt mincinoase, Vlad Filat a mai anunțat că va depune, tot luni, o plângere la Uniunea Avocaților din Republica Moldova pentru a fi examinate acțiunile juristului în conformitate cu legislația și Codul Deontologic al avocaților.

„E un precedent extrem de periculos. Această situație vizează întreaga profesie de avocat, care are o lege și un Cod Deontologic. Un avocat, pentru o persoană deținută, se transformă în totul. Comunicarea cu el înlocuiește comunicarea cu familia, cu toată lumea de până la detenție. Confidențialitatea e foarte importantă. Imaginați-vă că avocații vor ieși mâine să dezvoluie amănunte din relația cu clienții lor, și care va fi încrederea oamenilor în avocați. E un lucru care nu s-a mai întâmplat în R. Moldova. Nici în regiune așa ceva nu s-a mai întâmplat.

Acest precedent trebuie curmat, și nu din cauza că a fost vizat Vlad Filat, ci ca să nu se răsfrângă asupra întregii societăți. Imaginați-vă că vor ieși medicii și preoții, care vor vorbi despre diagnosticuri și spovedanii. E un lucru foarte grav, care trebuie realizat de toți”, a explicat politicianul în cadrul unei conferințe de presă de vineri, 25 septembrie.

Totodată, acesta consideră că procurorii ar trebui să se autosesizeze în legătură cu afirmația lui Igor Popa, precum că detectivi supraveghează activitatea lui Vlad Filat și cunosc totul despre ocupațiile liderului PLDM. Potrivit lui Filat, acest lucru este foarte grav și ilegal și reprezintă, totodată, o încălcare a Constituției.

Citește și: Vlad Filat: Nu dețin case în Elveția, iar cei care vor găsi Mercedesul meu, îl va primi în proprietate

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *