(FOTO) Primarul capitalei, alături de Dodon și Chicu, în vizită la Filarmonica Națională, la aproape 24 de ore de la izbucnirea incendiului

Autor: , in Actualitate / Social / 25 septembrie, 2020, 09:36 Etichete: ,

La aproximativ 24 de ore de la izbucnirea incendiului de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, primarul capitalei Ion Ceban a venit cu un comentariu. Edilul, împreună cu președintele Igor Dodon și prim-ministrul Ion Chicu, au efectuat o vizită matinală la fața locului, însoțiți de presa afiliată socialiștilor.

Totodată, din imaginile postate de Ceban, alături de Dodon și Chicu a fost ministrul Educației, Culturii și Cercetări, Igor Șarov, și pretorul sectorului centru, Pavel Rusu. Deocamdată, nimeni din cei menționați nu venit cu o reacție la subiect.

Totuși, primarul capitalei a declarat că Guvernul va deschide un cont pentru colectare de fonduri.

„Este o durere ceea ce am găsit acolo, tavanul prăbușit, pereții și podeaua ruinată, lacrimi și durere în ochii angajaților. Și în aceste clipe pompierii sunt la fața locului pentru a înlătura consecințele și fumul care mai persistă”, a scris Ceban.

Potrivit ultimelor informații oferite de IGSU, continuă intervenția pentru lichidarea focarelor de ardere din interiorul clădirii afectate de incendiu a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Pe parcursul nopții intervenția pompierilor a fost suspendată, fiind reluată în forță către ora 06:00.

La moment, la fața locului lucrează 8 autospeciale de inclusiv 2 autoscări. Tot pentru intervenție este antrenată o macara prin care efectivul poate efectua lucrări de dezasamblare și demontare a materialelor constructive ale acoperișului. Pentru lucrările de intervenție sunt implicați 56 de angajați a IGSU, efectiv de trupă și comandă.

Laboratorul Experimental Antiincendiar urmează să stabilească circumstanțele de producere a incendiului după efectuarea cercetării statistice și dinamice a locului incendiului.

Vezi și: (UPDATE) Pompierii continuă să lucreze la incendiul izbucnit la Filarmonica Națională. Intervenția acestora durează mai mult de șapte ore

Amintim că un incendiu violent a izbucnit ieri, 24 septembrie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Inițial, IGSU anunța că a fost afectată o anexă a clădirii, însă flăcările s-au răspândit rapid către edificiul principal.

Pompierii s-au confruntat cu riscuri majore, fiind nevoiți la un moment dat să se retragă de pe acoperișul clădirii, după ce tavanul sălii principale a Filarmonicii a cedat și s-a prăbușit.

Potrivit Locals.md, clădirea Filarmonicii Naționale, a fost construită după proiectul inginerului Mihail Cekerul-Kuş, la sfârșitul secolului al XIX-lea și a găzduit circul din orașul Chișinău.

Abia în anul 1940 a fost schimbată destinația clădirii, fiind inaugurată instituția teatral-concertistică Filarmonica Națională.

Clădirea, așa cum arată astăzi, a fost reconstruită esențial în anii 1960, sub îndrumarea arhitectului Valentin Voițehovschi. Atunci a fost refăcut decorul interior și exterior al clădirii, intrarea principală a fost decorată cu șase coloane, ceea ce a oferit clădirii o anumită solemnitate. Tot atunci, au fost renovate și sălile de concerte Mare și Mică, iar Sala de Orgă a fost reconstruită.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X