Sursa foto: Facebook/Dinu Plîngău

Judecătorii și procurorii să fie supuși testului poligraf pentru stabilirea integrității lor. Este una dintre propunerile Platformei DA pentru reforma Justiției. Într-o conferință de presă susținută în incinta Parlamentului, deputatul PPDA, Dinu Plîngău, a enumerat în total cinci inițiative în acest sens, care îi vizează pe magistrați și procurori. 

„Evaluarea extraordinară a tuturor judecătorilor și procurorilor la capitolul profesionalism. Evaluarea extraordinară a tuturor judecătorilor și procurorilor la capitolul integritate prin folosirea detectorului cu minciuni. Extinderea mecanismului de evaluare a averilor pe rudele demnitarilor. Trei: restructurarea Autorității Naționale de Integritate”, a declarat Dinu Plîngău.

Totodată, Platforma DA vine cu propuneri privind modificarea Codului Penal, astfel încât persoanele corupte să fie pedepsite mult mai dur.

„Modificarea Codului Penal al Republicii Moldova în vederea egalării acțiunilor de corupție, ca infracțiuni împotriva statului. Ceea ce presupune că acțiunile de corupție să nu mai fie sancționate în cel mai bun caz cu o pedeapsă de trei- șapte ani, ci cu o pedeapsă de cel puțin 20 de ani. Reformarea CSP-ului, CSM-ului astfel încât componența acestor institute să nu depindă de voința schimbătoare a politicului din Republica Moldova. În toți acești ani s-au promis reforme peste reforme, s-au elaborat mecanisme și strategii de combatere a corupției mari și de evaluare a integrității procurorilor și judecătorilor într-un final am fost capul afișelor în presă internațională la capitolul corupției și justiției. Niciun judecător sau niciun procuror, deși avem multe mecanisme nu a fost sancționat pentru îmbogățire ilicită sau pentru hotărârile controversate care au prejudiciat statul și cetățenii. Vorbesc de procurorii sau judecătorii, care și-au construit adevărate muzee în care trăiesc”, a mai spus Dinu Plîngău.

Recent, Curtea Constituțională a dat aviz negativ proiectului de modificare a Constituției, propus de Guvern, care se referă la sistemul judecătoresc. Potrivit magistraților Înaltei Curți, Executivul a încălcat mai multe reforme de procedură. Informație negată de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care susține că astfel Curtea Constituțională ar încerca să blocheze reforma justiției.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here