„Va dura încă mult timp”. Navalnîi nu se va întoarce în Rusia și își va continua recuperarea în Germania

Autor: , in Externe / 25 septembrie, 2020, 17:28

Recuperarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok pe teritoriul Federaţiei Ruse – aşa cum au concluzionat teste separate efectuate de trei laboratoare europene (german, francez şi suedez) va dura „încă mult timp”, a indicat purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş, evocând „săptămâni” de îngrijiri în Germania.

„Este logic, convalescenţa lui Aleksei Navalnîi va lua încă mult timp”, a afirmat Iarmîş.

„Navalnîi rămâne deocamdată în Germania, va urma aici o terapie de recuperare. Este clar că nu este o chestiune de câteva zile şi probabil nici măcar de câteva săptămâni”, a adăugat purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simţit foarte rău la 20 august la bordul unui avion care îl aducea la Moscova din Siberia.

Trei laboratoare europene au concluzionat otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok, conceput în scopuri militare în perioada sovietică, iar cancelariile occidentale i-au cerut Rusiei explicaţii şi declanşarea unei anchete. Moscova respinge toate acuzaţiile.

Opozantul rus a părăsit marţi, 22 septembrie, de la spitalul Charite din Berlin unde a fost tratat timp de o lună.

Kremlinul a afirmat că el este liber să revină în Rusia.

În postări pe reţelele sociale, Aleksei Navalnîi povesteşte în prezent despre dificila sa revenire la viaţă.

„Planul este totuşi simplu: Mersul la un kinetoterapeut în fiecare zi. Probabil un centru de reabilitare. Stai într-un picior. Recâştigi complet controlul asupra degetelor. Îţi menţii echilibrul”, a scris Navalnîi.

Purtătoarea sa de cuvânt a declarat că executorii judecătoreşti au îngheţat conturile opozantului şi au blocat partea deţinută de Navalnîi în apartamentul său din Moscova.

Aceste măsuri, potrivit Kirei Iarmîş, sunt legate de un proces de calomnie intentat lui Navalnîi şi aliatei sale Liubov Sobol de către un controversat om de afaceri rus Evgheni Prigojin, cunoscut ca fiind un apropiat Kremlinului. Cunoscut în presă ca ‘bucătarul lui Putin’, Prigojin – patron media şi al unui lanţ de firme de catering – este suspectat că este finanţatorul şi coordonatorul fabricii de trolli ruşi care a acţionat pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X