VIDEO. Monumente arhitecturale turcești pe bulevardul Dacia! Câte milioane au fost cheltuite pentru reparația pasajului subteran
După câteva luni de reparație, reparația pasajului subteran de pe bulevardul Dacia a fost finalizată. Pe pereții trecerii subterane sunt reprezentate monumente arhitecturale turcești, iar proiectul a fost denumit Istanbul.
Au fost reconstruite capital scările, pardoselile, pereții, dar și rampele de acces. Lucrările de renovare au fost efectuate de către o companie de construcții internațională, la inițiativa unui centru comercial din vecinătatea pasajului subteran.
„Au costat total lucrările 3 milioane de lei. Au reparat, au instalat camerele de luat vederi. Toate lucrările au fost de către agentul economic, pretura nu a cheltuit nici un ban”, a precizat DMITRI MITIOGLO, VICEPRETOR AL SECTORULUI CENTRU.
Trecerea subterană este iluminată, hidroizolată, iar panourile care ilustrează unele dintre cele mai importante clădiri din Istanbul sunt rezistente la vandalisme, ne spun reprezentanții centrului comercial. „Îmi place că e informativ. Poți să mergi, să citești și să te mai informezi puțin”.
„Treptele-s super, nu-s lunecoase”.
„Foarte bine, foarte frumos. Culoarea”.
„Comod, curat, luminos, estetic. Plăcut să treci după așa o recondiționare a acestui pasaj subteran”.
Deși trecătorii au apreciat ilustrațiile cu arhitectura Istanbulului, unii spun că ar dori să regăsească imagini și cu monumente arhitecturale reprezentative spațiului românesc. „Eu aș prefera să fie moldovenești. Pentru că oricum suntem în Moldova. Chiar și turiștii care vin la noi în țară, cred că ar fi mai frumos să se informeze despre locurile noastre decât de cele turcești”.
„Foarte simpatic, chestiunea e că, ar fi fost bine dacă ar fi fost niște biserici moldovenești. A fi fost mai interesant, dar așa e bine, extraordinar”.
Conform reprezentanților centrului comercial, pentru executarea lucrărilor de reabilitare au fost necesare 3 milioane de lei. Curând urmează să se mai desfășoare lucrări de perfecționare a platformei pentru cărucioarele copiilor și persoanelor cu dizabilități.
Autor: Octavian Graur
Comentarii