CEC a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate. Cele mai multe – în Italia
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în ședința sa de sâmbătă, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.
Iată repartizarea numărului de secții per țară:
Italia – 30 de secții de votare
Rusia – 17 secții
România – 13 secții
SUA – 12 secții
Franța – 8 secții
Marea Britanie – 7 secții
Germania – 6 secții
Spania – 5 secții
Canada, Irlanda – câte 4 secții
Portugalia – 3 secții
Israel, Turcia, Grecia și Ucraina – câte 2 secții
Totodată, celelalte secții de votare vor fi deschise, câte una, în alte 21 de țări, printre care Belgia, Elveția, Cipru și China.
Cotidianul.MD va reveni cu lista completă a secțiilor de votare din străinătate, numărul lor și țările în care vor fi amplasate.
Decizia CEC a fost luată în urma unei ședințe cu scântei între membrii Comisiei.
Potrivit hotărârii CEC, decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legislației electorale, cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor R. Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.
42 de secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului
Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Tighina și unele localități ale raionului Căușeni, CEC a constituit 42 de secții de votare.
Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului electoral, va întreprinde toate măsurile necesare privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul secțiile de votare enumerate în anexa la prezenta hotărâre. În scopul garantării securității procesului de votare la secțiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, CEC face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral în cadrul secțiilor de votare menționate.
Verificarea semnăturilor din Rusia – un proces îndelungat
Președintele CEC, Dorin Cimil, s-a referit și la acuzațiile de tentativă de fraudare a alegerilor prezidențiale prin deschiderea unui număr mai mare de secții de votare în Federația Rusă.
Potrivit lui, CEC a expediat către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) semnăturile de înregistrare prealabilă a alegătorilor moldoveni din Rusia, în scopul verificării lor. Precizăm că aceste semnături, într-un număr vădit mai mare decât cele în alte state, au servit ca temei pentru opoziție să acuze guvernarea de tentativă de fraudare a scrutinului în Federația Rusă, având în vedere numărul mare al cererilor care ar fi putut determina deschiderea unui număr mai mare al secțiilor de votare în această țară.
Astfel, potrivit lui Dorin Cimil, aceste semnături, atât pe suport electronic, cât și pe suport de hârtie, au fost ridicate de la CEC pentru a fi verificate de MAI și SIS.
„Mai la 25 septembrie ne-a informat că verificarea veridicității durează în timp și necesita acțiuni ample. SIS nu a comunicat rezultatul verificării”, a declarat șeful CEC.
Comentarii