Fondul Monetar Internaţional (FMI) ia în considerare anumiţi factori la încheierea unor acorduri. În cazul Republicii Moldova este vorba de stabilitatea guvernamentală, dar şi de cea a sistemului financiar-bancar. Despre acest lucru a vorbit Igor Munteanu, deputat al Partidului Platforma DA, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

„Acest acord cu FMI depinde, în anumită măsură, de anumite legi şi anumiţi paşi legislativi care trebuie să fie făcuţi pentru ca FMI să considere necesar semnarea acestui acord, mai ales, că nu trecem printr-o perioadă foarte uşoară. Stabilitatea guvernamentală nu este ideală, pentru că acest guvern scârţie. Probabil FMI îşi pune întrebări asupra stabilităţii guvernamentale şi asta ar putea să influenţeze deciziile lor.

Apropiindu-ne de alegerile prezidenţiale asta influenţează, în mod direct, felul în care este privit Guvernul, instabilitatea guvernamentală crează o anumită piedică obiectivă în calea procedurilor pe care le urmează FMI atunci când planifică un anumit acord cu ţara partener.

Sunt mai multe lucruri pentru un acord cu FMI, inclusiv stabilitatea sistemului financiar-bancar. După cum cunoaştem, au existat nişte notiţe dure asupra modului în care autorităţile statului tratează un anumit investitor bancar, ma refer la Victoriabank şi la felul în care procuratura a aplicat un sechestru asupra activelor”, a spus Igor Munteanu.

Parlamentarul consideră că anumiţi bani au reuşit să intre în Republica Moldova.

„Este vorba de banii alocaţi de UE în condiţii de criză, au fost semnate nişte acorduri şi, probabil, aceste acorduri crează paşii necesari pentru a deschide porţile pentru noi bani, dar nu cu viteza cu care ar trebui să răspundem la aceste provocări ale momentului. La sfârşitul anului 2019 proiecţiile bugetare pentru anul 2020 arăta un deficit de peste 16 miliarde de lei, iar o bună parte din deficit urma să fie acoperit din atragerea de resurse noi, prin atragerea de granturi şi prin atragerea de împrumuturi”, a mai spus Igor Munteanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here