Prezidențiale 2020. Rusia, lideră la numărul suplimentar de secții de votare deschise peste hotare. Comparația cu prezidențialele din 2016

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / 26 septembrie, 2020, 19:53

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis sâmbătă, 26 septembrie, deschiderea a 139 de secții de votare peste hotare în vederea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie curent. În comparație cu prezidențialele din 2016, când peste hotare au fost deschise 100 de secții de votare, la acest scrutin vor opera cu 39 de secții mai mult.

Alegerile prezidențiale 2016 VS 2020 – numărul secțiilor de votare de peste hotare

Iată repartizarea numărului de secții de votare per țară la scrutinul din 30 octombrie 2016:

Italia – 25
România – 11
Federația Rusă – 8
SUA – 7
Franța – 6
Portugalia, Spania – câte 4
Etc.

Iată repartizarea numărului de secții de votare per țară la scrutinul din 1 noiembrie 2020:

Italia – 30
Federația Rusă – 17
România – 13
SUA – 12
Franța – 8
Marea Britanie – 7
Germania – 6
Spania – 5
Canada, Irlanda – câte 4
Portugalia – 3
Israel, Turcia, Grecia, Ucraina – câte 2

În alte 21 de țări vor fi deschise câte o secție de votare.

Federația Rusă și Marea Britanie – țările în care vor fi deschise cele mai multe secții de votare noi

Numărul secțiilor de votare deschise per țară relevă o creștere generală a numărului acestora din statele în care, tradițional, se află cel mai mare număr de cetățeni ai Republicii Moldova.

Astfel, numărul de secții de votare a crescut în state ca Italia, Franța, SUA, România și Germania.

Cu toate acestea, în niciuna dintre țările enumerate mai sus numărul secțiilor nu a crescut atât de mult ca în Federația Rusă. Secțiile de votare deschise aici au urcat de la 8 la 17, ceea ce este mai mult decât dublu.

O creștere semnificativă a numărului secțiilor de votare se înregistrează și în cazul Statelor Unite și a Marii Britanii.

În cazul SUA, numărul secțiilor a crescut de la 7 la 12, iar în cazul Marii Britanii – de la 2 la 7. Din punct de vedere procentual, această țară este lideră la numărul de secții de votare deschide pe teritoriul său.

Unica din lista statelor cu cele mai multe secții de votare deschise, în care au fost create mai puține secții decât în 2016 este Portugalia – de la 4 la 3.

Precizăm, totodată, că la scrutinul din 1 noiembrie curent vor fi deschise secții de votare pe teritoriul a 35 de state – cu două mai mult decât la scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016.

Acuzații de tentativă de fraudare a alegerilor prezidențiale în Rusia

Unul dintre criteriile numărului de secții de votare care urmează a fi deschise pe teritoriul unui stat străin este numărul de semnături colectate în vederea înregistrării prealabile pentru a vota pe teritoriul acelui stat.

Anterior, partidele din opoziție l-au acuzat pe Igor Dodon și Partidul Socialiștilor că încearcă să fraudeze alegerile prezidențiale prin creșterea artificială a numărului de semnături din Federația Rusă, care era vădit mai mare decât în alte state în care, tradițional, se află un număr semnificativ de cetățeni ai Republicii Moldova.

De altfel, această acuzație se regăsește și în scrisoarea expediată de cinci politiceni de opoziție (Maia Sandu, Octavian Țâcu, Renato Usatâi, Dorin Chirtoacă și Tudor Deliu) către Consiliul Europei, Uniunea Europeană și OSCE privind presupusele tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon și PSRM.

Vezi și: Dodon reacționează la acuzațiile din scrisoarea către comunitatea internațională, expediată de 5 lideri de opoziție

„S-au împăcat cu ideea eșecului la alegeri”. PSRM, reacție la scrisoarea a 5 lideri de opoziție către partenerii externi

În ședința CEC de sâmbătă, 26 septembrie, președintele instituției a declarat că CEC a expediat către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) semnăturile de înregistrare prealabilă a alegătorilor moldoveni din Rusia, în scopul verificării lor. Potrivit lui Dorin Cimil, semnăturile, atât pe suport electronic, cât și pe suport de hârtie, au fost ridicate de la CEC pentru a fi verificate de MAI și SIS.

„La 25 septembrie, MAI ne-a informat că verificarea veridicității durează în timp și necesită acțiuni ample. SIS nu a comunicat rezultatul verificării”, a spus președintele CEC.

Citește și: CEC a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate. Cele mai multe – în Italia

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X