foto simbol

În acest an, autoritățile de la Chișinău au obținut cel mai mic volum de granturi externe din istoria Republica Moldova. Afirmația îi aparține economistului Veaceaslav Ioniță și a fost făcută vineri seara în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

„Aşa ceva nu a fost nici pe vremea autoizolării lui Voronin în 2003. La împrumuturi externe stăm într-o situaţie destul de proastă, iar bugetul votat este unul prea optimist. Dacă nu reuşim deblocarea relaţiilor cu FMI, nu are cum să fie executat bugetul”, a spus expertul.

Potrivit lui, FMI are o deschidere fără de precedent faţă de ţări, inclusiv Republica Moldova.

„În luna aprilie, fără precedent în istoria FMI, majoritatea ţărilor au beneficiat de sume impunătoare de bani, în R. Moldova – 234 milioane de dolari. Dacă nu ar fi fost banii de la FMI, atunci împrumuturile interne ale R. Moldova ar fi pe zero. Pe noi ne-au salvat banii de la FMI. Ceea ce s-a întâmplat nu este grav, dar este îngrijorător”, a spus expertul economic.

El susţine că un nou acord cu FMI depinde de capacitatea şi dorinţa de cooperare a Guvernului.

„FMI a aştepat. Acum toată mişcarea este în partea Guvernului. Viteza cu care noi avem relaţii cu FMI, nu depinde de de FMI, dar depinde exclusiv de capacitatea şi dorinţa Guvernului de a coopera. FMI a aşteptat că Parlamentul va avea o sesiune extraordinară la sfârşitul lunii august într-o astfel de manieră ca la şedinţa din septembrie a board-ului FMI să fie posibilă discuţia subiectului R. Moldova. Din motive necunoscute, această şedinţă extraordinară a Parlamentului, din păcate pentru R. Moldova, nu a avut loc în august. Tot ce s-a votat acum rămâne a fi valabilă pentru şedinţa FMI din luna octombrie.

Din cauza că Guvernul nu a dorit sau nu a avut capacitatea să adopte în termeni rezonabili toate angajamentele luate în relaţiile cu FMI, noi amânăm asistenţa externă a R. Moldova cel puţin pentru o lună de zile. Viteza a dat-o R. Moldova, FMI era gata să discute subiectul R. Moldova în septembrie, dar R. Moldova nu a fost pregătită”, a menţionat Ioniță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here