„CEC a neglijat falsificarea masivă”. Prezidențiale 2020: Reacția PAS, după aprobarea deschiderii secțiilor de votare peste hotare

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 27 septembrie, 2020, 13:29

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) condus de Maia Sandu a venit cu o reacție, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în ședința sa de sâmbătă, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, spunând că „a fost neglijată falsificarea masivă”.

PAS a luat act de hotărârea CEC prin care s-a stabilit organizarea a 139 de secții de votare în afara țării pentru alegerile prezidențiale.

„Din păcate, CEC a neglijat falsificarea masivă a înregistrărilor prealabile pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă, fapt care a și determinat deschiderea în această țară a 17 secții de votare, în lipsa unei justificări suficiente care s-ar circumscrie criteriilor prevăzute de lege. Pe de altă parte, deși au existat solicitări și argumentări corespunzătoare, CEC a refuzat deschiderea mai multor secții de votare în alte state, cum ar fi, de exemplu, SUA, Canada, Israel, Portugalia și altele”, au precizat memmbrii PAS.

Într-o notă informativă, Pastidul Acțiune și Solidaritate menționează că în SUA și Canada era imperativ necesară deschiderea a mai multor secții, ținând cont de numărul mare de moldoveni care locuiesc acolo și a distanțelor foarte mari pe care trebuie să le parcurgă pentru a vota.

„Este regretabil faptul că în Israel vor fi deschise două secții care se află una alături de alta și nu va fi acoperit nordul și sudul țării. Avem o comunitate numeroasă în Israel, care a adresat cereri către CEC pentru a fi deschise secții la nord – Haifa, sud – Beer Sheva și est – Ierusalim. În caz că nu puteau fi deschise secții anume în aceste orașe, trebuiau să fie deschise în regiune, pentru moldovenii din Israel este complicat să se deplaseze spre Tel-Aviv duminică, pentru că e zi lucrătoare, astfel mulți concetățeni nu-și vor putea exprima votul”, este oponia membrilor PAS.

Cei de la PAS atrag atenția că o situație similară a fost creată și în Portugalia, unde nordul țării a rămas neacoperit, fiindcă a fost lichidată secția din Porto.

„Sunt multe întrebări referitor la hotărârea adoptată de CEC, inclusiv în ceea ce privește transparența luării deciziilor, nu au fost luate în considerare propunerile cetățenilor din diasporă, opiniile societății civile și a concurenților electorali. Nu există o claritate în ceea ce privește criteriile care au stat la baza acestei hotărâri, nu au fost organizate consultări publice și nu au fost auzite solicitările de transparență și imparțialitate”, se arată în reacția PAS.

În acest context, PAS a precizat că în continuare, atât concurenții electorali, cât și societatea în ansamblu, trebuie să monitorizeze activitatea organului electoral central pentru a-l determina să organizeze alegeri libere și corecte și să nu admită ca voința oamenilor să fie denaturată.

Iată repartizarea numărului de secții per țară:

Italia – 30 de secții de votare
Rusia – 17 secții
România – 13 secții
SUA – 12 secții
Franța – 8 secții
Marea Britanie – 7 secții
Germania – 6 secții
Spania – 5 secții
Canada, Irlanda – câte 4 secții
Portugalia – 3 secții
Israel, Turcia, Grecia și Ucraina – câte 2 secții

Totodată, celelalte secții de votare vor fi deschise, câte una, în alte 21 de țări, printre care Belgia, Elveția, Cipru și China.

Vezi și: Prezidențiale 2020. Rusia, lideră la numărul suplimentar de secții de votare deschise peste hotare. Comparația cu prezidențialele din 2016

În comparație cu prezidențialele din 2016, când peste hotare au fost deschise 100 de secții de votare, la acest scrutin vor opera cu 39 de secții mai mult.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X