Prezidențiale 2020. Litvinenco: Hotărârea CEC e abuzivă, iar Dodon mai speră la votanți pe care să-i cumpere cu 30-50 de euro (DOC)
Deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, susține că „hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide 42 de secții de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului este una abuzivă și pare să nu țină cont de niciun criteriu din cele prevăzute de lege”.
Litvinenco menționează că candidatul la prezidențiale „Igor Dodon încă mai speră că așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, îi va pune la dispoziție votanți pe care să-i cumpere cu 30 sau 50 de euro pentru un vot”.
„Hotărârea CEC de a deschide 42 de secții de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului este una abuzivă și pare să nu țină cont de niciun criteriu din cele prevăzute de lege. De exemplu, înregistrări prealabile acolo au fost aproape zero. De asemenea, nu este clar care număr a alegătorilor care au participat la scrutinele precedente a fost luat în considerație atunci când CEC a luat decizia. Să fie vorba de cei 37 de mii de oameni care au participat la alegerile din februarie 2019, dintre care marii majorități i s-au oferit câte 25 de euro pentru un vot? Din păcate, se pare că anume așa a fost”, a declarat Litvinenco.
Deputatul PAS mai afirmă că CEC a neglijat chiar și opinia autorităților publice locale și a decis deschiderea secțiilor de votare contrar deciziilor acestora.
„Luăm ca exemplu satul Răscăieți din raionul Ștefan Vodă. Aici Consiliul local a votat aproape unanim că nu permite deschiderea secției de votare. Cu toate acestea, CEC a decis să deschidă secția. Nu înțeleg cine vor fi membrii acestei secții în condițiile în care primăria sau consiliul nu prea văd cum ar putea delega reprezentați. Sau în ce local se va desfășura votarea? În vreun cort al PSRM pe care-l vor plasa chiar la punctul de trecere?”, se întreabă Litvinenco.
În acest context, deputatul concluzionează că „decizia CEC este absolut arbitrară, care doar creează premizele unei fraude masive din partea lui Dodon, similară celei care au mai făcut-o Dodon împreună cu Vlad Plahotniuc în 2016 și 2019”.
„Înțelegem că Dodon mai speră că-l va convinge pe ”președintele Transnistriei”, Vadim Krasnoselski, să-i pună la dispoziție votanți pentru care să plătească 30 sau 50 de euro. Nu știu doar dacă Dodon își dă seama că cetățenii Republicii Moldova nu mai pot sta deoparte și de această dată și urmări cum cineva fraudează și alegerile prezidențiale care sunt decisive pentru viitorul lor”, a conchis Serigiu Litvinenco.
Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie.
Comentarii