Cine este presupusul autor al atacului de la Paris. A revendicat atacul într-o înregistrare video înainte de faptă

Autor: , in Externe / 28 septembrie, 2020, 21:37

Anchetatorii însărcinaţi cu ancheta privind atacul cu satârul de vineri, la Paris, în faţa fostului sediu al revistei satirice Charlie Hebdo, se întreabă care este identitatea reală a principalului suspect. Acesta s-a prezentat până în prezent ca fiind Hassan A., un pakistanez în vârstă de 18 ani, dar care se numeşte în realitate Zaheer Hassan Mehmood, are 25 de ani şi şi-a revendicat fapta într-o înregistrare video înainte de atac, relatează AFP, citat de News.ro.

Cercetări pe telefonul mobil al celui care susţine că se numeşte Hassan A. le-au permis anchetatorilor să descopere fotografia unui act de identitate, potrivit căruia acesta se numeşte în realitate Zaheer Hassan Mehmood şi ar avea vârsta de 25 de ani, au declarat surse pentru AFP, confirmând informaţii dezvăluite de către cotidianul Le Monde.

Bărbatul s-a prezentat sub această identitate într-o înregistrare video în care îşi revendică atacul, filmată înainte de ataca şi autentificată de către anchetatori.

Atacul cu un satâr s-a soldat cu doi răniţi grav, angajaţi ai unei agenţii de presă pentru televiziune.

În această înregistrare de două minute, care a circulat pe reţele de socializare în weekend, atacatorul – care se prezintă drept Zaheer Hassan Mehmood – îşi revendică fapta viitoare, fără să depună vreun jurământ de credinţă către vreo organizaţie şi îşi explică gestul prin „caricaturile profetului Mahomed care au fost făcute”.

„Azi, vineri, 25 septembrie, eu le voi condamna”, spune el, revendicându-şi drept ghid mollahul Ilyas Qadri, liderul Dawat-e-Islami, o grupare apolitică şi nonviolentă de inspiraţie sufită cu sediul în Pakistan.

Potrivit Agerpres, care citează site-ul de ştiri Naya Pakistan, tatăl lui Mehmood, Arshad, şi-a elogiat fiul pentru acţiunea lui: „Inima mea este plin de fericire. Mi-aş sacrifica toţi cei cinci fii pentru a apăra onoarea profetului Mahomed”, a declarat el.

„Ne-a telefonat şi a spus că profetul lui Dumnezeu l-a ales şi i-a dat misiunea de a-i ucide pe blasfematori”, a mai afirmat el.

Amintim că mai multe persoane au fost atacate cu o armă albă, în dimineața de vineri, 25 septembrie 2020, în apropiere de fostul sediu al revistei de satiră Charlie Hebdo din Paris, care a fost ţinta unui atentat în ianuarie 2015.

Caricaturile au fost publicate prima dată de Charlie Hebdo în 2006 şi au determinat militanţi islamişti să atace redacţia săptămânalului satiric în 2015, un atentat care s-a soldat cu 12 morţi şi care a fost revendicat de Al-Qaida.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X