Năstase atacă în instanță decizia CEC de a deschide 42 de secții de votare în stânga Nistrului

Autor: , in Politic / 28 septembrie, 2020, 09:29 Etichete: , ,

Candidatul Platformei DA la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Andrei Năstase, atacă în instanță decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide 42 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, motivând că acest număr este exagerat.

„După ce persoana desemnată de Platforma DA la CEC, a insistat permanent și a reușit să combată tentativa de deschidere a mai multor secții de vot pe baza unor false înregistrări, fiind astfel diminuat în mod legal și constituțional numărul secțiilor de votare în Federația Rusă și tot acesta s-a opus deschiderii nejustificate a unui număr exagerat de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria, am decis să o evaluăm și să contestăm în instanța de judecată decizia CEC de deschidere a 42 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria”, a declarat Năstase.

Iată repartizarea numărului de secții per țară:

Italia – 30 de secții de votare;
Rusia – 17 secții;
România – 13 secții;
SUA – 12 secții;
Franța – 8 secții;
Marea Britanie – 7 secții;
Germania – 6 secții;
Spania – 5 secții;
Canada, Irlanda – câte 4 secții;
Portugalia – 3 secții;
Israel, Turcia, Grecia și Ucraina – câte 2 secții.

Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, CEC a constituit 42 secții de votare.

De menționat că în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, pentru alegătorii din stânga Nistrului au fost deschide 30 de secții de votare, iar la scrutinul parlamentar din 2019  – 25 de secții de votare.

Vezi și: Prezidențiale 2020. Rusia, lideră la numărul suplimentar de secții de votare deschise peste hotare. Comparația cu prezidențialele din 2016

În comparație cu prezidențialele din 2016, când peste hotare au fost deschise 100 de secții de votare, la acest scrutin vor opera cu 39 de secții mai mult.

În acest sens, PAS a venit cu o reacție, după ce Comisia Electorală Centrală a aprobat, în ședința sa de sâmbătă, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, spunând că „a fost neglijată falsificarea masivă”.

De cealaltă parte, Igor Dodon, candidat independent, dar susținut de PSRM în acest scrutin, susține că aceste atacuri sunt „lipsite de sens”.

Citește și: „CEC a neglijat falsificarea masivă”. Prezidențiale 2020: Reacția PAS, după aprobarea deschiderii secțiilor de votare peste hotare

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X