Gheorghe Cavcaliuc, Simion Grișciuc și Petru Drogoman sunt denumiri de străzi din satul Micăuți, raionul Strășeni. Autoritățile locale au decis să denumească majoritatea străzilor în cinstea consilierilor și foștilor primari. „Eu consider ca ar fi mai corect ca străzile din sat să poarte denumirea personalităților care s-au remarcat în societate”.

„Da ei cam ce-o făcut pentru sat să puie denumirile lor? Și aici e Ștefan cel Mare ori ce?”

„Care o mai făcut câte ceva, da care n-o făcut nimic și e pune denumire, pentru ce îi pune denumire?”

„Da de ce să nu merite băieții, dacă ceva au făcut pentru sat. Eii, care și cum, ce au făcut eu nu știu”.

„Merită. Cum el, până când nu știu ce o făcut, da el merită, am auzit că el e tare bun” – spun oamenii.

Despre decizia autorităților locale de a denumi străzile în cinstea foștilor primari, sătenii spun că au aflat din presă. „Nu, nu e sfătuit nimic. Se face o adunare, ne ducem așa și primarul să zicem se numește strada ceea acolo”, spune un sătean. „Nu ne-a adus nimeni la cunoștință. Eu socot că lucrul ăsta, în primul rând se face o adunare pe sat, se aduce la cunoștință oamenii dacă sunt de acord cu așa ceva”, ne-a spus alt sătean.

Una din străzi poarta denumirea fostului șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc. Contactat de Cotidianul, Gheorghe Cavcaliuc a declarat că a aflat din presă despre redenumirea străzii în cinstea sa. Cavcaliuc spune că este mândru și motivat să muncească mai mult pentru săteni.

„Îi fostul meu elev. El venea la școală, o avut foarte multă grijă de copiii de la școală”.

„Da țin minte când eram la școală el o fost și o ajutat copiii care trăiau într-o familie social vulnerabilă” – spun oamenii.

Chiar și actualul primar, Vasile Dolghii, locuiește pe strada care îi poartă numele. Din 2011 este primarul satului, dar și al comunei cu același nume, Micăuți, aflându-se acum la cel de al treilea său mandat. L-am telefonat pe actualul primar pentru a afla dacă decizia este oficială și dacă a avut loc vreo ședință cu locuitorii satului referitor la denumirea străzilor.

„Subiectul e consumat de doi ani în urmă. Pe mine nu mă interesează, puteți să veniți în fiecare săptămână, de la diferite de astea, subiectele sunt închise. Domnule de la Cotidianul nu știu care, ridicați presa toată și o să vedeți toată informația de care aveți nevoie”, a precizat Vasile Dolghii, primarul satului Micăuți.

Părerile sătenilor despre denumirea străzii în cinstea actualului primar sunt împărțite. La fel, când este vorba de activitatea acestuia:

„Și ăsta o făcut bine, o făcut iată străzile, o făcut tot, o reparat cluburile, școala”.

„Să-mi aduc aminte cum îl cheamă, Vasile Dolghii. Da, străzile le-o făcut”.

„El ce o făcut pentru sat, iată uitați-vă jur împrejur, aici parcă e ca la Moscova „Sadovoe Kolițo”.

„Da ce el face adunări pe sat? Da n-am văzut eu nici o adunare așa pe sat, bine că este facebook”.

„Cum să vă spun, aproape nimic. Da ce să ascund, dacă se vede, ce să ascund”.

Satul Micăuți se află la 20 de km de Chișinău și are peste 2800 de locuitori. Localitatea este cunoscută datorită carierelor de piatră din zonă.

Reporter: Anatol Fornea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here