captură video

Polițiștii din toată Republica Moldova și-au propus să doneze, timp de o lună, o tonă de sânge și plasmă. Prin gestul lor, oamenii legii vor să ajute persoanele, care suferă de boli cardiovasculare sau de COVID-19. Donarea va avea loc în cadrul unei campanii desfășurate de Inspectoratul General al Poliției, iar startul acesteea a fost, astăzi, de Ziua Mondială a Inimii. În prima zi a acțiunii, aproape 400 de voluntari au reușit să treacă pe la punctele de colectare, instalate la sediul IGP.

Printre polițiștii care au participat la acțiune se numără și șeful Secției evidență și analiza accidentelor rutiere din cadrul Inspectoratul Național de Securitate Publică. În vârstă de 30 de ani, Pavel Apostol povestește că a donat sânge de 24 de ori.

„Donez sânge sistematic, este și benefic pentru sănătate, respectiv și pentru mine, faptul că pot să salvez viața cuiva tot joacă un rol important”, a declarat Pavel Apostol.

În ultimii 11 ani, omul legii spune că a reușit să doneze peste 12 litri de sânge. Tânărul, care are o grupă rară de sânge, afirmă că ajunge la Centrul Național de Transfuzie atât din propria inițiativa, cât și la solicitarea doctorilor.

„Sunt contactat telefonic de la centrul de transmitere a sângelui când este nevoie fie de masă sangvină, fie plasmă, anume de grupa mea de sânge, fiindcă este o grupă mai rară. Mă simt foarte bine, atâta timp cât respect indicațiile care îmi spun medicii, imediat după donare de sânge nu trebuie să facem careva efort fizic și respectiv urmează să ținem cont de anumite recomandări”, a mai spus polițistul.

Alți polițiști, însă au donat pentru prima dată sânge. În listă se înscrie și șeful ajunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian. Acesta spune că a suferit de noul coronavirus, fapt ce l-a motivat să se alăture donatorilor.

„Prin acest gest, prin această mobilizare ne-am propus ca să venim cu un suflu pentru toți cei care au nevoie”, a declarat Marin Maxian.

Potrivit șefului IGP, Sergiu Paiu, mai mult de o treime  din angajați trebuie să participe la acțiune, pentru că să fie atins scopul propus, colectarea tonei de sânge și plasmă.

„Pentru a atinge scopul nobil avem necesitatea de aproximativ 2500 de donatori”, a declarat Sergiu Paiu.

Medicii susțin că polițiștii trebuie urmeze câteva reguli, ca să poată salva vieți prin donarea sângelui sau a plasmei.

„Trebuie să fie bine odihniți, pe parcursul a cel puțin 48 de ore înainte de donare să folosească cât mai multe lichide, să excludă băuturile spirtoase, să se alimenteze sănătos, o alimentație bogată în proteine, cât și în vitamine”, a spus Svetlana Cebotari, șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Începând cu anul 2000, Ziua Mondială a Inimii este marcată în data de 29 septembrie, pentru a atrage atenția omenirii la bolile cardiovasculare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here