Prezidențiale 2020: Cum vor vota studenții și elevii cu drept de vot, care învață departe de casă

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / Social / 29 septembrie, 2020, 16:39 Etichete: , , ,

Studenții și elevii cu drept de vot, care sunt inmatriculați la instituții de învățământ în localități în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, vor avea posibilitatea să voteze la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. În acest sens, Comisia Electorală Centrală a venit cu o serie de precizări referitoare la modalitatea de participare la scrutinul prezidențial. 

Astfel, studenții și elevii cu drept de vot se pot prezenta, în ziua votării, la secția de votare unde domiciliază sau își au reședința valabilă conform actului de identitate. În cazul în care studenții și elevii cu drept de vot au și domiciliu și reședință valabilă, aceștia vor vota la secția de votare în a cărei rază teritorială își au reședința.

De asemenea, elevii și studenții pot să-şi declare locul nou de ședere, cel târziu până la 1 octombrie inclusiv, la primăria/pretura de sector (în cazul municipiului Chișinău), pentru a putea fi înscrişi în lista electorală de la secţia de votare corespunzător locului şederii.

Declaraţia se depune personal de către solicitant la prezentarea buletinului de identitate cu fişa de însoţire în original şi în copie. După depunerea declaraţiei, persoanele vor fi înscrise în lista electorală de bază a secţiei de votare în care urmează să voteze.

În cazul în care nu reuşesc să-şi declare locul nou de şedere, alegătorii pot să se adreseze la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile şi să-şi ia un certificat pentru drept de vot, care le permite să voteze în oricare altă secţie de votare. Această procedură va fi valabilă în perioada 12-31 octombrie curent.

În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetăţenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul secţiei de votare şi se anexează la lista suplimentară, punctează CEC.

De menționat că pentru alegerile prezidențiale din prima zi a lunii noiembrie au fost constituite, în total, 2.143 de secții de votare.

Doar pe teritoriul municipiului Chișinău vor fi deschise 305 secții de votare în cadrul alegerilor prezidențiale. Dintre acestea, 245 de secții vor fi organizate în sectoarele capitalei și 60 în localitățile suburbane.

Campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 2 octombrie, iar până la 6 octombrie, inclusiv, urmează a fi create birourile electorale ale secțiilor de votare.

Vezi și: Prezidențiale 2020: Au fost constituite 2.143 de secții de votare, cele mai multe fiind în Chișinău

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X